День святого Миколая 19 грудня: прикмети та традиції

Святий Миколай щороку приходить до нас в ніч на 19 грудня. Цього свята з нетерпінням чекають і діти, і дорослі.

День Святого Миколая у 2019 році припадає на четверг, 19 грудня. Це – лише один із празників вшанування Чудотворця, адже 11 серпня церква також відзначає його день народження, а 22 травня згадує перенесення мощей святого.

День святого Миколая прикмети

Однак найулюбленішим святом є "зимовий Микола". Саме в цей день ми отримуємо подарунки від Святого або ж різки від Антипка. Однак, окрім цієї традиції, є і інші, про які теж не варто забувати.

Традиції на День Святого Миколая в Україні

Найбільше свято Миколая люблять діти. Вони чекають у гості сивобородого чоловіка, який спускається з небес і в супроводі своїх помічників непомітно ставить під подушку подарунки або різки. Те або інше він кладе тоді, коли отримує вказівку від ангела, який переконує, що протягом року дитина була слухняна, і від чортика, який згадує, у чому діти провинилися. Звісно, саме подарунки – головна і невід'ємна традиція 19 грудня.

Існує також давній звичай, що в День святого Миколая не можна нічого робити для себе, а тільки для нужденних. Вважається, якщо в цей день не подбати про бідних або сиріт, то сім років будеш терпіти збитки. У свято Чудотворця також обов'язково треба з усіма помиритися та повернути всі борги.

День святого Миколая 2019

Що можна робити на Миколая:

  • У цей день неодмінно варто помолитися до Угодника та загадати бажання. Якщо воно щире і йде від самого серця, Миколай обов'язково почує ваше прохання і допоможе.
  • Наслідуючи приклад святого Миколая, в цей день потрібно допомагати близьким, роздавати милостиню, але робити це скромно, не хизуючись своєю благодійністю.
  • Першим обійти свій двір повинен господар дому – якщо він цього не зробить, то в прийдешньому році чекай біди, говорили наші пращури.

Що не можна робити в День святого Миколая:

День Миколая 2018 припадає на Різдвяний піст. У цей день можна їсти рибу, але не можна вживати м'ясо, яйця та інші продукти тваринного походження. По середах, згідно з календарем харчування Різдвяного посту, дозволяється гаряча їжа, приготована на рослинній олії. Сміливо включайте в раціон каші і вегетаріанські супи.

Водночас церква не накладає будь-яких обмежень на виконання домашніх справ 19 грудня. Але за народними звичаями, в цей день не прийнято шити, прати і займатися ремонтом.

Також в день святого Миколая не можна давати в борг: вважається, що позичальник разом з грошима може винести з дому удачу і везіння. Натомість День святого Миколая вважався останнім днем в році, коли необхідно було повернути всі борги. Вважалося, що якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім'я буде бідувати.

Прикмети у День Миколая 19 грудня

  • У кожному році два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи.
  • Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого.
  • Іній 19 грудня – на гарний врожай хліба.
  • Сніг укрив землю до святкового дня – чекай морозну зиму.
  • Холодний День Святого Миколая віщує холодну зиму, а теплий святковий день – сонячну і теплу погоду взимку.
  • Як на Миколу піде дощ, то буде врожай на озимину.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення