Дим добирається до Арктики: екологи б'ють на сполох через пожежі в Сибіру

Гігантські лісові пожежі в Сибіру та інших північних територіях можуть спровокувати глобальні зміни клімату.

Про це повідомляє телеканал CBS News, посилаючись на дані Всесвітньої метеорологічної організації.

Експерти не виключають, що наслідки для екології Землі будуть катастрофічними.

Побоювання пов'язують з довгостроковим впливом на навколишнє середовище природних загорянь, масштаби яких в цьому сезоні досягли виняткового рівня. Такі пожежі - потенційна загроза для Арктики і клімату в цілому, говорять експерти. На супутникових знімках видно хмари диму, що досягають арктичних районів.

"Проблема полягає в тому, що падає на лід сажа затемнює його. Тим самим зменшується відбивальна здатність поверхні і затримується більше тепла", - вказують у Всесвітній метеорологічній організації. У зв'язку з цим в найближчій перспективі льоди в Арктиці будуть танути значно швидше.

У Greenpeace додають, що сажа і попіл прискорюють не тільки танення арктичних льодів, але ще вічної мерзлоти, ці процеси супроводжуються виділенням газів, які підсилюють глобальне потепління. У свою чергу підвищення температури створює ще більше умов для нових лісових пожеж - їх кількість може почати рости в геометричній прогресії.

За даними Greenpeace, в цьому сезоні в Росії згоріло вже понад 12 млн гектарів лісу - це більше площі Португалії чи Словаччині та Хорватії разом узятих. Найпотужніші лісові пожежі вирують в Іркутській області, Красноярському краї і Якутії. Загальна площа природних пожеж в цих регіонах досягає 3,5 млн гектарів. Російські власті не гасять пожежі у важкодоступних територіях, оскільки витрати на це перевищують прогнозований збиток.

Потужні природні пожежі зафіксовані в цьому році не тільки в Сибіру, але ще на Алясці і в Гренландії. За даними Всесвітньої метеорологічної організації, з початку літа ці пожежі виділили стільки СО2, скільки Швеція або Бельгія виробляють за рік.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення