Диверсант убив офіцера, який перед цим рятував його сина

 Радио Свобода

У ніч із 9 на 10 грудня у Києві та Харкові співробітники СБУ знешкодили диверсійно-розвідувальну групу. Затримано семеро осіб, серед яких троє російських громадян. Керівник групи чинив збройний опір і був ліквідований. Загинув один боєць спецпідрозділу «Альфа», підполковник Андрій Кузьменко, а ще один отримав важке поранення. При цьому бійці «Альфи» врятували сина ватажка диверсійної групи.

«Наші хлопці ризикували життям, щоб врятувати життя 7-річного хлопчика. Вони зайшли в помешкання і вивели звідти цю дитину. У цей момент ця людина фактично підготувалася до бою. Він не думав про свого сина», – розповів Радіо Свобода радник голови СБУ Юрій Тандіт.

У парламенті пропонують перевірити, чи можна було уникнути жертв?

Президент Петро Порошенко висловив співчуття родині загиблого. За його словами, підполковник Андрій Кузьменко віддав своє життя за те, щоб не дати, в тому числі за допомогою іноземних спецслужб, дестабілізувати ситуацію в Україні.

Між тим народний депутат Антон Геращенко(фракція «Народний фронт») вважає, що максимально незалежна комісія має перевірити всі обставини загибелі бійця і дійти висновку, наскільки професійно спланували цю спецоперацію. Якщо відповідальні особи припустилися помилок, вони мають бути притягнуті до відповідальності, щоб таких помилок не сталося в майбутньому. Про це Геращенко написав на своїй сторінці у Facebook. Натомість Юрій Тандіт стверджує, що співробітники СБУ пішли на ризик виправдано.

«СБУ, проводячи такі операції, мінімізує ризики. У даному випадку був факт загрози життю мирних мешканців. Цей чоловік міг підірвати свій боєприпас – і тоді б могло загинути багато мирних мешканців», – наголошує він.

Російські спецслужби намагаються дестабілізувати ситуацію – речник СБУ

У ході операції виявили декілька саморобних вибухових пристроїв та компоненти для їхнього виготовлення, 4 кілограми вибухівки, автоматичну зброю, гранати та патрони. Невдовзі під Києвом виявили схованку із гранатометами та вогнеметом російського виробництва.

За словами Юрія Тандіта, члени ліквідованої групи планували терористичні акти в кількох українських містах.

«В одному з обласних центрів планували підірвати один із районних суів. У керівника цієї групи було кілька підроблених паспортів, за якими він, зокрема, перетинав кордон», – розповідає він.

В СБУ констатують, що російські спецслужби не полишають намірів поширити гібридну війну на всю територію України.

«Російські спецслужби активізують діяльність у мирних містах, намагаючись дестабілізувати ситуацію і показати, що українські правоохоронні органи та влада неспроможні захистити своїх громадян. Але я вас запевняю, що це не так. Ми будемо дуже оперативно реагувати на інформацію про діяльність диверсійних груп, про підготовку терактів на території нашої держави», – каже керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення