Для чого Путін та Асад вбивають сирійських школярів

 Depo

Схоже, що сирійський та російський диктатори втратили надію завоювати решту Сирії

У ніч на 27 жовтня було знищено школу в Ідлібі. Загинуло 22 дітей і 6 вчителів. Цієї ночі було здійснено напад іще на дві школи – в Алеппо та в місті Дума, що під Дамаском.

Загалом, за 10 днів було знищено 5 шкіл. Навіть у непростій сирійській повсякденності, де руйнування і смерті вже давно нікого не дивують, на випадковість це не схоже.

"Авторство" цих дій, у більшості випадків, сумнівів не викликає. "Хто винен? У будь-якому випадку це не опозиція, тому що у неї немає літаків, щоб скидати бомби. Це або режим Асада, або росіяни" – цілком справедливо зауважив з цього приводу очільник МЗС Франції Жан-Марк Ейро.

"Навіть якщо це зробив режим Асада, то потрібно сказати, що його літаки можуть завдавати такі удари тільки тому, що владу Сирії підтримує російський уряд" – цілком логічно додав офіційний представник Білого дому Джош Ернест. Явно натякаючи хоча б на те, що башарівська авіація літає і бомбить дітей тільки тому, що Росія постачає літаки, запчастини і, скоріше за все, технарів, які підтримують авіапарк сирійського диктатора у більш-менш робочому стані.

Одна школа, цієї ночі, щоправда, була чи то обстріляна, чи то розбомблена в Західному Алеппо – на території, контрольованій урядовими військами, але неподалік від лінії розмежування. Всі решту навчальній заклади знаходились вглибині територій, контрольованих опозицією. Ну, наскільки в Сирії можна говорити про "глибину контрольованих територій". І три з них однозначно постраждали від авіанальотів.

Коментарі Росії – цілком сподівані.

"Це брехня. Росія не має ніякого стосунку до цієї страшної трагедії, до цієї страшної атаки. Ця страшна трагедія вимагає негайного підключення міжнародних інстанцій", - заявила офіційний представник російського дипломатичного відомства Марія Захарова. Втім, російські військові пішли навіть далі за любительку "калінки", спростувавши, по суті, заяву власного МЗС. Офіційний представник російського Міноборони Ігор Конашенков заявив, що авіаудару по школі в сирійській провінції Ідліб взагалі не було. А школа стоїть ціла-цілісінька. Її з російського безпілотника оглядали – і слідів бомбардування не знайшли.

Для чого Асад з Путіним це роблять? На території шкіл, судячи з фото, не було ні військових складів, ні оборонних споруд. Там були старенькі класи з допотопними партами. І їх знищення, з точки зору навіть лютого і позбавленого будь-яких людських почуттів мілітариста, не можна назвати нічим, окрім нераціональної витрати боєприпасів. Це якщо не брати до уваги витрату дитячих життів, звичайно.

І тут напрошується лише два можливих пояснення. Перше – банальний тероризм, у найбільш буквальному значенні цього слова. Бажання залякати місцеве населення, яке підтримує опозицію, настільки, щоб воно відмовилось від будь-яких політичних вподобань, і або завмерло в сліпому страху, очікуючи на башарівських карателів – або втікало світ за очі, до Туреччини, в Європу – куди завгодно. Бажання отримати Сирію – бодай без сирійців.

А інше пояснення полягає в тому, що ні Асад, ні Путін насправді вже й не надіються колись відновити цілісність Сирії, й об'єднати під владою Дамаску Алеппо й Ідліб, Ракку і Хомс, Аль-Хасаке та Дейр-ез-Зор. Просто Асад, зрозумівши, що втратив країну, отриману в спадок від батька, діє за принципом "так не дістанься ти нікому" – і знищує все, що може знищити, на територіях, не підконтрольних його бійцям. А другий, розуміючи, що маріонетковий режим Асада так і залишиться замурованим у ланцюжку приморських міст (і це – в кращому разі), теж цілком згоден методично знищити всю решту країни.

І яке б із цих пояснень не було ближчим до істини, очевидними залишається факт, що в Сирії Асад і Путін продовжують безкарно і регулярно здійснювати масштабні військові злочини. А ЄС, тим часом, роздумує про "нераціональність" розширення антиросійських санкцій. У США готуються до зміни влади, і не хочуть робити якихось надміру різких рухів. ЮНІСЕФ закликає увесь світ "рішуче засудити". Всім решту просто байдуже.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення