«ДНР». Маски скинуті

 Обозреватель

Бойовики "ДНР" хочуть амністію. Хочуть жити в Україні, але не хочуть відповідати за гріхи. Здавалося б – в чому проблема? Живіть на окупованих територіях, Україна не буде платити життями своїх бійців за звільнення тих, хто ненавидить "укрів" і щасливий у недореспубліці. Або біжіть в Росію, Південну Осетію – там українське правосуддя не дотягнеться. Не хочуть. Хочуть амністію.

Такі настрої в "ДНР" і "ЛНР" давно не секрет – пограбували, познущались, а тепер хотілося б гарантій, що все пробачать або хоча б забудуть. Але гарантій не буде. Тому що не забудуть і не пробачать. А амністія можлива з масою застережень і далеко не для всіх. Якщо на мародера або тугодума з колорадською стрічкою можуть махнути рукою, то на вбивцю з автоматом або артилерією – ні. Виключено. Цей нехитрий тезис поступово дійшов навіть до змучених незвичній навантаженням мізків бойовиків. І вони запропонували цілком терористичне рішення виниклої проблеми. Заручники. Ось кого можна обміняти на амністію.

У самопроголошеній "ДНР" заявили, що обміняти українських полонених готові тільки за умови тотальної амністію для всіх бойовиків. Про це заявила "омбудсмен" формування "ДНР" Дарина Морозова. "В нашому розумінні обмін полоненими у форматі "всіх на всіх" можливий лише після прийняття в Україні та набрання чинності закону про амністію, не раніше", - заявила вона.

Загалом, логічна вимога. В історії вистачає прецедентів, коли озброєні люди брали заручників і висували вимоги за повернення їх живими. Мільйон доларів і вертоліт, політичні поступки, звільнення з в'язниці осуджених за тяжкими статтями. Тепер ось в обмін на заручників потребують амністії всім... а ось тут дуже важливий момент з назвою. Як називаються люди, які вимагають чого завгодно, в тому числі амністії, в обмін на звільнення заручників? Завжди і скрізь їх називали терористами. Та амністії, до речі, їм ніде не давали. У США це взагалі принципова позиція – ніяких переговорів з терористами не ведуть.

Отже, з терміном ми визначилися. "ДНР" повністю самі лягли в лекала світового тероризму. І першочергове завдання для Мін'юсту України – узаконити і затвердити цей статус. ИГІЛ, "ДНР" – світовий тероризм це загальна проблема. І ставлення до їх спонсорам і захисникам відповідне – зайвий радіатор на ногах Кремля перед купанням не завадить.

А наших хлопців потрібно витягувати звичайно, всіма доступними засобами. І тут, мабуть, ізраїльський досвід піде на користь. Може, повна атріовентрикулярна блокада, включаючи світло, газ, транспорт і пропуск цивільних осіб у виняткових випадках? Жорстоко і мені самому не подобається, але ми ж розуміємо, що маємо справу з терористами...

Автор: Український політолог Кирило Сазонов.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення