До чого не були готові проросійські кримчани: наслідки «закону Ярової»

 Громадське.ТВ

Записи в соцмережах досить скоро можуть стати причиною кримінального переслідування кримчан, а електронне листування і СМС на мобільному телефоні будуть відкритими для спецслужб. Така реальність незабаром спіткає Крим, який вже два роки живе за російським законодавством.

20 липня набуває чинності так званий «антитерористичний пакет» депутата Ірини Ярової та сенатора Віктора Озерова, ухвалений Російською Держдумою в п'ятницю, 24 червня. Законодавчу ініціативу підтримали 277 російських парламентаріїв.

7 липня відповідний пакет законів підписав президент Росії Владімір Путін.

Ухвалені законопроекти дозволяють російським силовикам отримувати доступ до всіх телефонних розмов та електронного листування. Операторів зв'язку зобов'язали протягом півроку зберігати всі повідомлення користувачів, а також надавати державним органам кошти для декодування зашифрованого листування.

Месенджери на кшталт WhatsApp і Telegram будуть оштрафовані на 1 млн рублів за нерозкриття ФСБ ключів для декодування повідомлень.

У російський кримінальний кодекс також внесена стаття про неінформування: за «неповідомлення про злочин» саджатимуть на термін до одного року. Крім того, у справах про тероризм знижений вік притягнення до кримінальної відповідальності — 14 років. Вводиться також нова стаття про «міжнародний тероризм», яка передбачає покарання аж до довічного ув'язнення.

6 травня 2015 Поліція затримала кримських козаків за участь в мітингу проти закриття кадетського корпусу

У Росії нові поправки до російського кримінального кодексу вже назвали безпрецедентно жорстокими. Для кримчан, які живуть в анексованому Криму, і які жили за українським законодаством, це може означати нову хвилю репресій. Більш того, навіть проросійське населення часто шоковане діями силовиків, адже з початку року в Криму розігнали декілька мітингів з брутальними арештами.

«Російська влада вже сприймає будь-який прояв власної думки як загрозу для свого існування. Виходячи з цього, приймаються все більш жорсткі «екстремістські» та «терористичні» поправки до російського законодавства, — розповідає член Кримської правозахисної групи Віссаріон Асєєв. — Кримчани, що звикли в Україні до свободи, мітингів, висловлення власної думки, але навіть проросійські кримчани часто шоковані від покарань. Навіть козаки, які підтримували окупацію, виходять на мітинг і їх розганяють. Вони цього не розуміють».

Засновник легендарного інтернет-ресурсу «Lurkmore» Давід Хомак, коментуючи ухвалення в Росії так званих «поправок Ярової» говорить, що досить скоро в Росії може зникнути поняття приватного листування в Інтернеті. Саме ж законодавство, зовсім не вирішує питання зменшення екстримізму та тероризму в буквальному розумінні.

«Я не знаю, чи можна перемогти тероризм, я не фахівець у боротьбі з тероризмом. Але очевидно, що такими методами не можна перемогти ані тероризм, ані взагалі злочинність. Тому що терористи будуть використовувати якісь інші методи.

Наприклад, не використовуватимуть Інтернет взагалі, тому що попередні я не знаю скільки років вони взагалі обходилися без Інтернету. Або будуть використовувати голубину пошту врешті-решт. Для боротьби з тероризмом спецслужби повинні боротися з тероризмом, а не з Інтернетом», — коментує засновник «Lurkmore» Давід Хомак.

На думку Хомака, передбачити як далі розвиватиметься ситуація складно, адже що далі, то абсурдніші закони ухвалюватиме Держдума.

«І ось ці закони застосовуються абсолютно не так, як написано. Але я бачу, що ситуація розвивається від поганого до гіршого, до ще гіршого. І закони вигадуються все більш божевільні і застосовуються ще більш божевільно. Зупинити цей процес можна так само успішно, як спробувати зупинити потяг голіруч»

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення