Донеччани: З жахом чекаємо епідемії

Донеччани б'ють на сполох: з потеплінням в місті стало більше бездомних собак, які не завжди ведуть себе спокійно і мирно.

"По бульвару Шевченка, у дворах проспекту Ілліча бігають цілі зграї, але ж це центр міста! На моїх очах літня жінка боялася вийти з під'їзду, тому що п'ять собак збилися в купу і гавкали біля дверей, – каже донеччанка Ганна Палей. – Діти зараз на канікулах, багато гуляють – розповідають, що на пустирях може бігати зграя в 20 голів! "

Жителі окупованого міста розповіли, що ніяких програми з контролю за бездомними тваринами не проводиться. Собаки, в тому числі і явно породисті, самі по собі, контактують один з одним і періодично заходять в межі міста хижаками (лисицями) з довколишніх лісів і посадок.

"У донецьких соцмережах сотні оголошень, що загубилася собака. І фото барбосів двометрових. Тобто бігають зараз такі "коні", і невідомо, чого від них чекати. Кинеться вона на тебе чи ні – невідомо. Мало того, що сніг зійшов і весь місто в собачих екскрементах, так ще й самих тварин теж треба обходити подалі. Ось хто у нас справжні господарі!" - каже житель Донецька Олександр Юров.

Ще в народі ходять чутки про розірвану бродячими собаками дівчинку в Харцизьку (стверджується, що факт мав місце ще взимку, але окупаційна влада замовчує трагедію). Зараз про засилля бродячих собак повідомляють Іловайськ і Єнакієве.

У центрі Донецька в районі ринку біля ТЦ "Золоте кільце" і "Континент" собаки і справді відчувають себе господарями - їх підгодовують місцеві торговці. Те ж саме відбувається на стихійних ринках в кожному районі.

"Пам'ятаю, що до війни нам розповідали, що бродячих собак не відстрілюють. У фонду Ахметова була програма спеціальна, що собак ловили, стерилізували і знову випускали. Бігали такі моськи з жовтими кліпсами на вусі, що означало, що собака не дасть потомства. Вони вже вимерли, ці собаки, я майже і не бачу з кліпсою нікого. Зате диких шавок – просто прірва. Нікому цим зайнятися. Так нашій так званій "владі" ні тваринами, ні людьми ніколи займатися! – обурюється Ганна Палей. – Все у них через одне місце і постійна причина всьому – війна. Собаки бездомні на людей кидаються? Так війна ж. Людям їсти нічого, вигнали всі гуманітарні організації з Донецька, той же фонд Ахметова заборонили, хоча вони нікому не заважали, а людям допомагали? Так війна ж! Зарплати жебрацькі, місто на металобрухт розбирається, дороги руйнуються – так війна ж! І немає тому кінця і краю!"

Донеччани кажуть, що весняний сезон "собачих весіль" може привести до сплеску агресії тварин, як уже було не раз.

"Буде більше дітей на вулицях бігати, а собаки ж неадекватні – не дай бог почнуть кидатися ... Уже було таке, і що робити? Відстрілювати? Так нам стрільби і так вистачило за весь цей час!" - каже Олександр Юров.

Втім, донеччани вже згодні на відстріл бездомних собак, щоб уникнути трагічних інцидентів. "У нас вже лисиці вільно розгулюють по місті, скоро чекати вовків? Це ж рознос сказу в чистому вигляді. А вакцин від сказу, як кажуть лікарі, у Донецьку немає. Так що тут така патова ситуація: або відстріл, або нехай зоозахисники забирають всіх бездомних собак до себе додому. Нам тільки епідемії для повного щастя не вистачало! " - стверджує донеччанин Юров.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення