Дорожче, ніж у США та Німеччині: на будівництво Великої кільцевої дороги довкола Києва витратять 300 мільйонів гривень за кілометр

инулого тижня у системі Укравтодору пройшли тендери на 9,27 млрд грн. Це 34% усіх тендерів щодо України в цей період.

Середній та капітальний ремонт доріг – 8,95 мільярда.

Як пишуть "Наші гроші", схоже, що європейці остаточно змирились з корупціогенними правилами гри в Укравтодорі. Всього рік тому ЄБРР вимагав від Кубракова відігнати від міжнародних тендерів угрупування менеджерів «Укрдорінвесту», яких вважали причетними до фальсифікації тендеру на ремонт траси Києв-Одеса за гроші ЄБРР. Тоді серед п’ятірки відсторонених була директор «Укрдорінвесту» Олена Криворучко. І ось пройшов рік і Кубраков зробив її головою Державного агентства інфраструктурних проєктів України («Укрінфрапроект»). Це агентство, через яке проходять мільярди на ремонт аеропортів, дорожні розв’язки та інші коштовно-цікаві підряди.

Так само як і Криворучко ЄБРР тоді вимагав відсторонити від його грошей начальницю відділу міжнародного співробітництва Укравтодору Анну Юрченко. Але згодом Кубраков зробив її своєю заступницею міністра інфраструктури саме по європейській інтеграції. І європейці все це проковтнули. Більше того, у ЄБРР погодились зі сценарієм «гасіння» корупційного скандалу в Укравтодорі. Вони довірили юристам «Саєнко-Харенко» написання комплаєнс-системи разом з «Basel Institute on Governance» (Швейцарія) за гроші самих європейців.

Але замість комплаєнс-системи Україна отримала продовження поганих практик.

Минулого тижня Укравтодор запустив перші торги на вибір підрядника по будівництву Великої кільцевої дороги довкола Києва. Зараз йдеться про першу ділянку довжиною 18 км очікуваною ціною 5,35 млрд грн.

Очікувана вартість неймовірна для України – 300 мільйонів гривень за кілометр ($11,2 млн за нинішнім курсом). Ще рік тому у самому Укравтодорі говорили, що нормальна ціна будівництва нових доріг в Україні складає 170 млн грн. А зараз зробили будівництво столичної дороги дорожче ніж у США, Канаді, Німеччині та Китаї (дані “Центр транспортних стратегій”):

Для освоєння такої неймовірної маржі була залучена уся вертикаль влади.

«Слуги народу» провели через Верховну Раду закон про виключення закупівель для Великої кільцевої з-під дії закону «Про публічні закупівлі» та відповідно виведення цих торгів з системи «Прозорро». Для придушення супротиву використали фейкову історію про EPC-F контракти (пояснення корупціогенного фейку тут і тут).

Потім Кабмін прийняв постанову про «експериментальний проект» по освоєнню мільярдів на Великій кільцевій. І у ньому зафіксив корупціогенні фактори:

  • жодного обмеження по завищенню ціни контракту вже після тендеру, та хоч і у п’ять разів, як це трапилось у Румунії, де американський(!) підрядник роздув кошторис вже після початку робіт, і румунам довелось просто розривати з ним стосунки і обирати підрядника вже на звичайних торгах;
  • жодної прозорості. Торги пройдуть поза межами «Прозорро» на майданчику «Playtender». Він належить колишньому зятю Черновецького Вячеславу Супруненку, якого ще за часів Януковича розшукували за корупцію, а зараз нормально толерують. Партнерами Супруненка у «Плейтендері» є Олександр Конопліцький та Антон Припіченко, керівник майданчика biz. За часів Порошенка саме там поза межами «Прозорро» тендерився «Укроборонпром» Гладковського.

Отже громадськість не має жодної можливості перевірити як і що відбувається на тендері по Великій кільцевій. Це дуже схоже як за Порошенка відбувались торги арештованим майном у «СЕТАМі» – там теж нікому не дозволяли бачити хід торгів. А для того, щоб громадськість менше гуділа про те, що якісь учасники торгів можуть зазирати у ставки конкурентів, або організатори торгів взагалі у ручному режимі можуть викидати з аукціонів кого заманеться – розповіли історію про захист блокчейном. І вже після розгону менеджерів Петренка-Довбенка з Мінюсту стало відомо, що блокчейн ніяк не захищав ті торги, бо банально ніхто не мав доступу до «контрольних» комп’ютерів. А дані з них були швидко знищені.

Тоді не було жодних скандалів з боку Фонду «Східна Європа», який і займався «блокчейновою» ширмою для СЕТАМу. І здається не буде жодних нарікань та стурбованості з боку європейців і зараз. Бо Укравтодор вже зараз пише про свій «експеримент», що він «відповідає стандартним процедурам, які застосовуються на проєктах ЄІБ, ЄБРР та Світового банку». Але ніхто не почув навіть жодної стурбованості з боку західних партнерів. А значить експеримент по знищенню екосистеми «Прозорро» людьми Зеленського – продовжиться. Це не жарт. Укравтодор обіцяє що «за результатами експерименту Укравтодор та Міністерство інфраструктури ініціюватиме вдосконалення наявного інструментарію системи ProZorro».

І це загрожує тектонічними зсувами у корупційний бік, вважає засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська:

«Люди президента привчають українців замість законів читати прес-релізи. Але я таки закликаю почитати сам текст постанови. Вона правдивіше розкриває плани урядовців. А саме п. 2:

«Експериментальний проект будівництва Великої кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва (далі — експериментальний проект) полягає у застосуванні альтернативного прозорого механізму визначення через інформаційно-телекомунікаційну систему відбору виконавця робіт та способів регулювання господарських відносин, визначення максимально ефективних підходів для подальшого закріплення апробованого регулювання на законодавчому рівні»

Що тут бачите ви? Я, наприклад, бачу спробу створити нібито конкурента для Прозорро під «особливі закупівлі».

Навіщо кожного разу терпіти публікації вотчдогів, оскарження в АМКУ, моніторинги ДАСУ?! Простіше просто мати свою систему. Своє «маленьке Прозорро» для Банкової.

Я щиро хочу, щоб наші прогнози не виправдалися. Інакше, це доказ того, що «хлопчики» прийшли надовго, і це довго буде не таким прозорим та демократичним, як ми звикли».

Директор ДП «Прозорро» Василь Задворний у коментарі для «Наших грошей» відмітив наступне:

«Prozorro завжди наполягає, що всі кошти платників податків у державних закупівлях мають витрачатися максимально прозоро та конкурентно. Тому добре, що закупівлі по будівництву окружної дороги в обхід Києва передбачають конкурсний відбір учасників, а Укравтодор активно комунікує старт закупівлі. Водночас ці торги відбуватимуться не в електронній системі публічних закупівель Prozorro, а через приватний електронний майданчик, що викликає певне занепокоєння.

Система Prozorro належить державі, має сертифікати комплексної системи захисту інформації, публікує дані про кожен перебіг тендеру в автоматичного режимі. Крім того, учасник закупівлі може побачити документи своїх конкурентів, всі рішення замовника та подати скаргу в АМКУ, якщо він вбачає порушення своїх прав. А ось чи буде забезпечена повна прозорість відбору виконавця для будівництва окружної дороги, який відбуватиметься поза Prozorro — це питання лишається актуальним, і варто приділити цьому велику увагу».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення