Ексначальник міліції у Миколаєві, якому інкримінували розгін мітингу, відсудив мільйон компенсації

Колишньому начальнику Миколаївського міського управління МВС Олегу Шевчуку присудили 1 млн грн моральної шкоди за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності.

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на рішення суду від 22 вересня.

Зазначається, що у 2015 році Шевчуку повідомили про підозру у перевищенні влади і перешкоджанні проведення акції протесту громадян із застосуванням фізичного насильства.

Так, 22 липня 2013 року на площі імені Леніна у Миколаєві під час акції на підтримку підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом "Я підтримую ЄС" постраждали люди.

У кримінальній справі було четверо потерпілих, яким у цій сутичці, за версією обвинувачення, завдано фізичного болю і моральних страждань. Втім, у суді двоє з них сказали, що потерпілими себе не вважають, хоча підтвердили, що була штовханина і суперечки з правоохоронцями.

Прокурор вимагав начальнику міліції 5 років позбавлення волі умовно. Але суд вирішив, що в його діях немає складу злочину.

У 2017 році суд вже виносив виправдувальний вирок у цій справі, але його скасували, оскільки судом першої інстанції не було досліджено та надано оцінки всім доказам по справі, як окремо так і в їх сукупності, а також не наведено мотиви та підстави прийняття одних доказів та не прийняття інших.

5 липня 2019 року суд виправдав Шевчука вдруге. У лютому 2020 апеляційний суд залишив це рішення без змін. Після цього Шевчук подав позов про стягнення з держави 1 млн грн компенсації.

Суд прийняв доводи позивача, що з 20.05.2015 року по 25.02.2020 він перебував під слідством та судом, мав запобіжний захід у вигляді особистого забов’язання, зазнавав душевних страждань, втратив авторитет серед близьких. Також був обмежений у вільному виборі місця знаходження та поведінки. Винесення виправдувального вироку свідчить про безпідставність кримінального переслідування. Події призвели до глобальної зміни життєвого укладу позивача, відсторонення від роботи. Тому суд погодився, що компенсація в 1 мільйон гривень буде сприяти відновленню його емоційного стану позивача, відповідатиме засадам розумності і справедливості.

Зараз прокуратура ще оскаржує виправдувальний вирок у Верховному суді.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення