Екснардеп Жванія загинув біля російського блокпоста на Запоріжжі: усі подробиці

Увечері 9 травня з’явилася інформація про загибель колишнього народного депутата та ексочільника Міністерства надзвичайних ситуацій Давида Жванії. Звістку про загибель Жванії о 22:04 опублікував Telegram-канал "Україна Понад усе!".

Повідомляється, що Жванія загинув нібито під час артилерійського обстрілу, перебуваючи біля блокпосту росіян в районі села Новопокровка Пологівського району Запорізької області.

Як зазначили автори цього каналу, Давид Жванія мав паспорт громадянина Росії і нібито був неофіційним представником тамтешньої компанії "Росатом", займаючись постачанням тепловидільних елементів на українські АЕС. Як відомо, "Енергоатом" 11 березня повідомив, що Україна повністю відмовляється від закупівлі російського ядерного палива.

З посиланням на цей Telegram-канал інформацію про загибель Жванії розповсюдив радник голови міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко, потім цю інформацію підхопили і опублікували українські ЗМІ.

За словами екснардепа Ігоря Мосійчука, його джерела у правоохоронних органах підтверджують загибель Жванії. Є інформація, що на тимчасово окупованій території на нього чекали співробітники ФСБ.

"Жванія намагався покинути підконтрольну Україні територію. На тимчасово окупованій території його зустрічали співробітники ФСБ, мали доправити до Москви, а потім назад в Україну. Кажуть, він був одним із ключових представників наших псевдоеліт, які хочуть миру з Кремлем шляхом здачі національних інтересів в обмін на право формування маріонеткового пропутінського уряду. Мова йде як про державну зраду, так і спробу держперевороту в інтересах москви", - заявив Мосійчук.

Він також додав, що в цій історії є питання:

  • Чи був артилерійський вогонь по квадрату, де рухався Жванія, випадковим?
  • Коли, як і в якому вигляді буде передано рідним та близьким його тіло?
  • Чи відомі нашим спецслужбам імена спільників Жванії?

Політолог Віктор Уколов, підкресливши наявність у Давида Жванії російського паспорту, нагадав про отруєння Віктора Ющенка під час передвиборчої кампанії 2004 року. Жванія був присутній на тій самій вечері, після якої у опозиційного кандидата в президенти діагностували ураження токсинами.

У коментарях до посту Уколова дописувачі висловили припущення, що загибель Жванії є інсценуванням, адже тіло ніхто не бачив. Сам екснардеп може змінити документи і спокійно жити в Європі.

Як відомо, Давид Жванія був учасником Помаранчевої революції, а за кілька років голосував за ратифікацію так званих Харківських угод щодо продовження терміну базування Чорноморського флоту РФ в українському Севастополі.

Жванія розпочав політичну кар’єру 2002 року, коли став народним депутатом від опозиційного блоку "Наша Україна". У 2005 році він став одним із засновником політичної партії "Наша Україна". Пройшовши до парламенту 5-го скликання за списками "НУ", він вийшов зі складу партії. У наступне скликання Верховної Ради Жванія потрапив за списком блоку "Наша Україна – Народна самооборона". У парламент 7-го скликання був обраний як безпартійний самовисуванець, а в грудні 2012 року увійшов до складу фракції Партії регіонів. Вже 30 листопада 2013-го він вийшов з фракції, ставши позафракційним.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення