Експерт назвав вражаючі дані про те, скільки Путін витратив на війну з Україною

 FaceNEWS

За чотири роки Росія витратила на війну приблизно $ 377 млрд. Про це написав економіст і екс-радник президента Росії Андрій Ілларіонов у своєму блозі.

"Ця оцінка не охоплює всіх витрат, які в цьому випадку слід враховувати. По-перше, всі військові витрати у війні проти України набагато більше, ніж прямі витрати на ведення військових дій безпосередньо на території України. По-друге, витрати на підготовку та ведення війни з Україною почали здійснюватися задовго до початку військових дій проти України. По-третє, нинішня війна, розпочата Кремлем, - це війна не тільки з Україною. По-четверте, додаткові витрати у зв'язку з підготовкою та веденням військових дій несе не тільки державний бюджет , а й приватний сектор", - пише Ілларіонов.

За словами екс-радника президента РФ Путіна, загальну ціну війни можна визначити як суму прямих витрат на підготовку та ведення військових дій з держбюджету і відповідних витрат приватного сектора.

Їх можна визначити за додатковим відтоком приватного капіталу в порівнянні з середнім розміром відтоку в "довоєнний час".

"В цілому за чотири "військових роки" (2012-2015 рр.) додаткові військові витрати РФ (для державного бюджету) оцінюються в 6,9 трлн руб., або $ 144 млрд у поточних цінах за обмінним курсом", - вважає Ілларіонов.

Для російського приватного капіталу витрати виявилися ще більш важкими, вважає експерт.

"У 2000-2011 рр. відтік приватного капіталу з Росії становив у середньому на рік $ 19 млрд.

У 2012-2015 рр. відтік приватного капіталу з Росії збільшився до $ 93 млрд в середньому на рік.

В цілому за чотири "військових роки " (2012-2015 рр.) додатковий (у порівнянні із середнім щодо ВВП рівнем в "довоєнні роки") відтік приватного капіталу з Росії оцінюється в $ 232 млрд", - написав Ілларіонов.

Цей показник зіставимо із зменшенням міжнародних резервів Росії, вважає економіст.

"Цю цифру можна порівняти з величиною скорочення міжнародних резервів Росії. За час підготовки і проведення найбільш активних військових дій 01.01.2013 р - 01.05.2015 р міжнародні резерви РФ скоротилися на $ 182 млрд", - підкреслив Ілларіонов.

Таким чином загальна ціна нинішньої війни склала для Росії $ 377 млрд, причому без урахування деяких факторів.

"При оцінці вартості нинішньої війни не враховувалися людські втрати (у Росії, в Україні, в інших країнах), вартість зруйнованого житла, виробничої, транспортної, іншої інфраструктури, витрати, пов'язані з переміщенням мільйонів біженців, їх реабілітацією та облаштуванням на нових місцях і деякі інші витрати", - додав Ілларіонов.

Роблячи прогноз на майбутнє, економіст акцентував увагу на російське втручання в сирійський конфлікт, яке також спричинить нові витрати.

"Початок російських військових операцій на Близькому Сході означає неминуче збільшення ціни нинішньої війни як для російського державного бюджету, російського приватного сектора, всього російського суспільства, так і для жителів близькосхідних держав. У разі підвищення світових цін на енергоносії в результаті розгортаються військових дій також зростуть витрати нинішньої війни і для громадян більшості країн світу", - резюмував Ілларіонов.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення