Експерт про ядерний шантаж Путіна: США не сприймають РФ як загрозу

 СЕГОДНЯ

Президент РФ Володимир Путін відновив риторику про використання Росією ядерної зброї для тиску на Захід з метою виторгувати певні політичні та інші дивіденди для Москви.

Про це розповів експерт з питань зовнішньої політики і політики безпеки Олександр Хара, коментуючи суперечку США і РФ стосовно виходу Штатів з Договору про РСМД, заяви глави Кремля і подальшу антиамериканську інформаційну кампанію в пропагандистських російських ЗМІ.

"Суть цього конфлікту в тому, що світ змінився з кінця 80-х років, коли був підписаний ряд угод, зокрема, про заборону ракет малої і середньої дальності. І той факт, що Росія відновила свою віру в можливості повернутися на світову геополітичну сцену (з огляду на те, що вона є слабкою в усіх сферах, окрім ракетно-ядерної), зумовив методи, якими зараз діє Путін. З одного боку, він залежний від Заходу, який купує російські нафту і газ, але одночасно отримує звідти інвестиції, кредити, технології, а з іншого боку Путін погрожує західним країнам і намагається за рахунок цих загроз виторгувати собі якісь політичні та інші дивіденди" , – пояснив він.

Як нагадав експерт, невдоволення Заходом особисто у Путіна почалося з "югославської кампанії", коли в 1999 році той був секретарем Ради нацбезпеки Росії, "і вже тоді, розуміючи слабкість Росії в звичайному військовому плані, він почав переглядати доктрину використання ядерної зброї".

"Спочатку в Кремлі відмовилися від концепції заборони завдавати удару першими, а потім дійшли до того, що росіяни можуть застосовувати ядерну зброю навіть проти неядерних держав. Все це показує слабкість Росії, і замість того, щоб піти на якісь переговори і намагатися врегулювати всі проблеми, які існують, РФ почала асиметрично погрожувати в першу чергу американцям. У цьому контексті варто нагадати про стрільби РФ з Каспійського моря по середземноморському узбережжю Сирії. Вони були показовими, оскільки проводилися пуски ракет таких калібрів, які заборонені, якщо вони – на носіях наземних, а на водних і підводних носіях вони не заборонені. РФ показала, що вона збирається помножити число таких носіїв і, відповідно, схилити на свою сторону стратегічну перевагу", – пояснив Хара.

Він також додав, що в РФ були незадоволені розміщенням системи ПРО в Румунії і Польщі, але насправді ці носії не спрямовані безпосередньо проти Росії. Однак росіяни в помсту почали розробляти наземні пускові установки для ракет, що і порушувало договір про РСМД.

"Відповідно, американці, бачачи, що РФ порушує договір десь з 2006 року (і до речі, в 2007 р Путін сам погрожував, що Росія вийде з цього договору), поставили питання про вихід Штатів з ДРСМД. З іншого боку, є Китай, який розробляє ракети малої і середньої дальності, але тільки КНР не пов'язана обмеженнями, тому що ракетна угода була укладена між США і СРСР. Тому для Вашингтона немає сенсу перебувати в угоді, яку Росія сама порушує. Тим більше, що американці не сприймають РФ як загрозу, вони не бачать можливості ядерної війни між Штатами і Росією. І будь-який американський військовий тільки в самому кошмарному сні може собі уявити ядерну війну з РФ, тому що це буде кінець для всього світу, а не тільки перемога когось над кимось. Але дії Росії спровокували те, що Штати вирішили вийти з ДРСМД, оскільки їм треба щось робити з більш важливою і реальною стратегічною загрозою з боку Китаю", – підсумував він.

Як повідомлялося, раніше президент США Дональд Трамп заявив про намір Вашингтона вийти з Договору про РСМД.

Нагадаємо, ще в 2014 році США звинуватили Росію в односторонньому порушенні Договору про РСМД, коли вона проводила випробування забороненої крилатої ракети, а вже в 2017-му розмістила в Калінінградській області оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер-М".

Як повідомлялося, в 2017 році виповнилося рівно 30 років з того часу, як 8 грудня 1987-го генсек ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган домовилися не проводити, не відчувати і розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності. У підсумку, до 1991 року Росія і США ліквідували близько 2700 ракет.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення