Ердоган звинуватив Росію в нафтовій змові з ІДІЛ

 Reuters

США має докази того, що "Ісламська держава" (ІДІЛ) і російські компанії продають нафту Сирії. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, передає агентство Рейтер.

Крім того, турецький лідер назвав наклепом звинувачення в тому, що ІДІЛ продає нафту Туреччини.

Ердоган також закликав Росію не "грати з вогнем" у суперечці навколо збитого російського бомбардувальника Су-24, але додав, що не хотів би погіршення відносин з Москвою.

У четвер, 26 листопада, Ердоган зажадав доказів того, що його країна купує нафту у "Ісламської держави".

Турецький лідер додав, що Анкара вживає заходів щодо запобігання контрабанді нафти на своїх кордонах, оскільки це один з основних джерел доходу ІДІЛ.

"Як вам не соромно. Ті, хто стверджують, що ми купуємо нафту у Даеш (Daesh - арабський акронім "Ісламської держави" ) зобов'язані довести це. Якщо ні, ви є наклепниками", - сказав Ердоган.

Раніше висловлювалися припущення, що Туреччина отримує вигоду від покупки дешевої нафти у бойовиків ІДІЛ, які діють на території Сирії близько її кордонів.

Зокрема, цим в Росії і в Сирії обгрунтовували мотиви атаки Туреччини на літак Су-24, що порушив турецький повітряний простір.

При цьому президент РФ Володимир Путін заявив, що немає ніяких сумнівів, що нелегальна нафту від бойовиків ІДІЛ в Сирії йде в Туреччину.

Він також заявив, що Москва допускає можливість необізнаності вищого політичного керівництва Туреччини про постачання нафти в країну від ІДІЛ.

Терористичне угрупування "Ісламська держава" в 2014 році захопила частину території Сирії та Іраку і проголосила там халіфат. На території Арабської Республіки самих бойовиків, а також їх об'єкти знищують, зокрема, міжнародна коаліція на чолі з США (з серпня 2014), а також Росія (з 30 вересня цього року). Терористи контролюють десяток нафтових родовищ. Як передавало в жовтні агентство Associated Press, ІДІЛ щомісяця отримує від контрабанди нафти близько $ 50 млн.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення