​Фірма-«прокладка» з російськими товарами отримала 90 мільйонів від «Укрзалізниці»

ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» попри сумнівний досвід роботи та недовгий час існування отримала 89 мільйонів державних коштів «Укрзалізниці».

Підприємство було засновано тільки 29 серпня 2016 року. У фірмі працює лише троє робітників (директор, юрист і менеджер), заснована вона на громадянина України Миколу Олександровича Хапуна. Чоловік прописаний в місті Кам’янське (Дніпродзержинськ). А от «Українська машинобудівельна техніка» знаходиться у Сумах, на вул. Білопільський шлях, буд. 16. Це околиця міста. В цьому ж будинку за даними системи YOUCONTROL розміщуються іще 25 різних компаній. В своїй довідці про наявність матеріальної бази фірма зазначила, що має 3 комп’ютери, 3 телефони, сканер, 17 стільців і орендоване приміщення площею 42 квадратних метри. Виявляється, цього абсолютно достатньо аби опановувати мільйонні державні тендери на постачання обладнання рухомого складу.

Реєстраційні дані ТОВ «Українська машинобудівельна техніка»

На сайті проекту «Zалізниця без корупції» повідомляється, що за два тижні після своєї реєстрації фірма вже подала пропозицію на участь в тендері Філії УЗ «Стрийський вагоноремонтний завод» на суму 3,3 мільйони гривень на постачання автозчепів рухомого складу та їх запчастин.

Серед вимог тендерної документації зазначалось, що фірма має мати досвід виконання аналогічних договорів. І ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» вказало такий досвід: підписання 5 вересня (тобто на 8-й день після заснування) договіру постачання аналогічних товарів з ТОВ «Техноекотрейдінг». Ця фірма фігурує в ряді кримінальних справ стосовно закупівель «Укрзалізниці» товарів російського виробництва за завищеними цінами зі збитками понад 15 мільйонів гривень. Експерти зазначають, що наявність цього договору скоріше свідчить про зв’язок старого тендерного «заробляли» з новим, аніж про реальний досвід роботи в сфері залізничного обладнання.

Перший тендер ТОВ «Українська машинобудівельна техніка»: дивні збіги

Свій перший тендер фірма виграє з економією в 9 тисяч гривень. Єдиний її конкурент – ТОВ «Електромашкомплект-1». Фірми подали однакові цінові пропозиції (аж до копійки) з різницею в півгодини. Навряд чи це хоч якось нагадує конкуренцію. Добре, що хоч за формою листи мали різний вигляд.

Після успішного старту за наступні 5 місяців сумська фірма перемагала ще 28 разів в тендерах трьох філій «Укрзалізниці»: «Стрийський вагоноремонтний завод», «Дарницький вагоноремонтний завод» та «Панютінський вагоноремонтний завод». Очікувана вартість всіх тендерів складає 82 мільйони гривень, проте в більшості випадків залізничні філії укладали додаткові угоди на збільшення суми договору до 20%. Таким чином, видатки залізниці на користь «Української машинобудівельної техніки» збільшилися іще на 6,2 мільйони гривень.

Сума економії всіх тендерів, в яких перемагала «машинобудівельна техніка» менше 1% від очікуваної вартості, а з 30 пропозицій конкурентів тендерні комітети залізниці відхили 18.В деяких випадках «Укрзалізниця» відхиляла вдвічі вигідніші пропозиції. Для держави збитки від таких дій можуть становити 30-40 мільйонів гривень.

Наприклад, в одному з тендерів на постачання автозчепів СА-3 та їх комплектуючих (очікувана вартість 3,85 млн грн.) УЗ відхилила дві пропозиції на 2,1 млн грн, натомість уклала контракт з ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» на 3,82 млн грн.

Конкурент у цьому тендері – «Дніпродзержинський сталеливарний завод» – пропонував не тільки вдвічі дешевші товари, а ще й українського виробництва. У свою чергу переможець в своїй пропозиції перелічив два російських та два українських виробника (Челябінський ВАТ «ЧКПЗ», ТОВ «Уральське підприємство залізничного транспорту», ПАТ «Нововолинський ливарний завод» та конкурента в тендері «Дніпродзержинський сталь завод»).

Чому «Укрзалізниця» відхилила дешевшу пропозицію на 1,72 млн грн?

Як виявилось, у виробника продукції був відсутній паспорт на «дошку фірмову». Це при тому, що вартість цього товару становила в специфікації всього лише 6 тисяч гривень. Ця вартість в сотні разів менше, ніж різниця пропозицій учасників.

Ідентична доля іншого тендеру на 3,2 мільйони гривень, де відразу три учасники пропонували значно дешевші пропозиції, але перемогла все одно «Українська машинобудівельна техніка».

Хто кришує фірму-«прокладку» з російськими товарами?

Не викликає сумнівів те, що фірма, яка попри сумнівний досвід роботи та недовгий час існування отримала 90 млн від «Укрзалізниці», має впливового покровителя.

Корупційний слід, який починається з першого тендеру фірми, тягнеться до старожила залізничних закупівель ТОВ «Техноекотрейдінг». Ця компанія неодноразово розділяла тендери та перемоги з ТОВ «АКБ Тяжмашкомплект», яка пов’язана з «Корпарацією КРТ» та її посередником ТОВ «АРГО». Ці фірми належать депутатам Дубневичам. Звісно, це не говорить про прямий зв’язок з сімейним бізнесом голови транспортного комітету Верховної Ради Ярослава Дубневича, але відкриває рівень важливості впливу таємних гравців залізничних закупівель, які продовжують вирішувати долю державних мільярдів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення