Фірташ повертається в Україну - ЗМІ

 РБК

Український бізнесмен Дмитро Фірташ, процес щодо екстрадиції якого з Австрії в США завершився в квітні 2015 року, отримав можливість повернутися в Україну.

Про це РБК розповіло інформоване джерело.

«Рішення суду сприятливо для Фірташа, знімає всі обмеження на діяльність, у тому числі дає йому можливість залишити Австрію. Ми очікуємо, що Фірташ найближчим часом повернеться в Україну», - зазначив співрозмовник агентства. Він додав, що після повернення на Україну Фірташ має намір взяти участь у з'їзді очолюваної ним Федерації роботодавців України.

Фірташ був затриманий в Австрії 12 березня 2014 року за запитом Федерального бюро розслідувань США, яке запідозрило його у хабарництві і злочинній змові. Слідство велося з 2006 року.

21 березня 2014 земельний суд Відня звільнив українського олігарха під заставу € 125 млн, а 2 квітня США опублікували офіційні звинувачення і запросили екстрадиції підприємця.

30 квітня 2015 року суддя виніс свій вердикт: американській владі відмовлено у видачі Фірташа. На думку Крістофа Бауера суддям американській стороні не вдалося надати достатніх свідчень в обгрунтування своїх звинувачень. Він також повідомив, що Фірташ може покинути Австрію, але повинен буде з'явитися на апеляційне засідання.

Австрійська прокуратура відразу ж оскаржила рішення суду. Суддя уточнив, що запорука бізнесмена не буде повернений до набрання рішенням суду чинності. Тоді ж Фірташ заявив, що має намір повернутися на Україну, але не уточнив конкретні терміни, пославшись на процедурні питання.

Мін'юст США звинуватули Фірташа, а також члена парламенту Індії та інших чиновників у створенні міжнародної корупційної схеми.

Фірташ, індійський депутат Рамачандра Рао, угорський підприємець Андраш Кнопп, громадянин України Сурен Геворгян і два комерсанта з Індії і Шрі-Ланки нібито підкуповували індійських чиновників з метою отримання доступу до родовищ корисних копалин. За оцінками Мін'юсту, з 2006 року в якості хабарів індійським чиновникам було передано близько $ 18500000 в обмін на отримання дозволу на розробку гірничодобувної шахти в штаті Андхра Прадеш.

Кримінальну справу, фігурантами якої стали посадові особи групи підприємств Фірташа Ostchem, відкрито в Україні.

МВС України підрахувало, що дії посадових осіб підприємств ПАТ «Азот», «Рінеазот», концерну «Стирол», сєверодонецького об'єднання «Азот», що входять до групи Фірташа, привели до розкрадання державних коштів у розмірі понад 2300000000 гривень.

У червні 2015 року глава МВС України Арсен Аваков повідомив, що в рамках розслідування заарештовано 86 об'єктів нерухомості Ostchem. Аваков тоді додав, що ще 35 об'єктів, а також 133 земельних ділянки компаній Фірташа і українського бізнесмена, народного депутата від «Опозиційного блоку» Сергія Льовочкіна «знаходяться в роботі» у МВС України.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення