Gazeta Wyborcza: Україна не може більше відмахуватися від реформ

  Gazeta Wyborcza

Деескалація ситуації на Донбасі позбавляє Україну можливості пояснювати війною повільне реформування, а Росії дає шанс на порятунок від санкцій.

Про це пише в Gazeta Wyborcza оглядач Томаш Білецький.

Прогнозувати, що буде на Донбасі через кілька місяців, ризиковано, але зараз там проходить найбільша деескалація за весь час з початку війни. Тому США і ЄС почали уважніше придивлятися до "другого фронту" України, зазначає автор статті.

А українські зміни просуваються значно повільніше, ніж хотіли б на Заході, відзначає Білецький. При цьому "заморожений" конфлікт на Донбасі стає все менш переконливим аргументом української влади на виправдання зволікання з реформами, пише він.

Ці виправдання все менше діють на простих українців, які "у всіх опитуваннях" називають серед головних причин погіршення економічного стану корупцію, олігархів, некомпетентне уряд і лише потім війну на Донбасі, йдеться в статті.

Тим часом, заява проросійських бойовиків про "перенесення" так званих "місцевих виборів" на підконтрольній їм частини Донбасу ускладнює суперечка в ЄС про доцільність продовження санкцій проти Росії.

Білецький зазначає, що відповідно до умов Мінських угод спочатку повинні відбутися голосування в Донецьку та Луганську, а вже потім Україна отримає контроль над втраченої ділянкою кордону, через який Росія перекидає війська і зброю. При цьому в Москві наполягають на особливому статусі окупованих територій Донбасу.

"Все це по Мінським угодами мало відбутися до грудня, після цього в січні ЄС мав переглянути питання про продовження або відміну санкцій проти Росії. Проте тепер цей план зламався, оскільки вибори на захоплених територіях перенесені на наступний рік", - йдеться в статті .

"А значить Росія може і контроль над кордоном України не повертати, і при цьому позбавитися від санкцій ЄС, оскільки в Європі вже звучать голоси про те, що Москва почала співпрацювати з врегулювання конфлікту на Донбасі і санкції не потрібні", - вважає автор.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення