Генетики змусили Пакмана закрити рота

Японські генетики з Кіотського університету розробили штучний перемикач нейромедіаторних рецепторів. Це дозволить вченим з'ясувати роль останніх у формуванні пам'яті і інших нервових функціях. За допомогою перемикача дослідникам вдалося активувати глутаматний рецептор, формою нагадує Пакмана. Стаття опублікована в журналі Nature Chemistry.

Рецептори нейромедіаторів представляють собою білки на поверхні нервової клітини, які беруть участь у передачі електричного імпульсу від нейрона до нейрона.

Різні їх види виконують певні функції. Наприклад, глутаматні рецептори беруть участь у формуванні пам'яті. Вони стають активними, коли змінюється їх конфігурація.

Генетики модифікували гени, що кодують глутаматні рецептори, таким чином, щоб вони включали в себе перемикачі, активуючі і дезактивирующие передачу імпульсу. Перемикач являє собою дві молекули на нижній і верхній «щелепах» білка-Пакмана. Коли елементи перемикача зв'язуються один з одним, білок захлопує «рот» і активується.

За словами вчених, підбираючи перемикачі, можна специфічно змінювати активність окремих видів рецепторів і з'ясовувати їх функції. Новий метод дозволить нейробиологам розкрити раніше невідомі механізми роботи мозку.

Пакман — герой комп'ютерної гри Pac-Man, що вийшла в 1980 році в Японії. Він являє собою круглу істоту з одним ротом, яка повинна з'їсти всі крапки, що знаходяться на кожному рівні гри, і уникати зустрічі з різнокольоровими привидами.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення