Геологи знайшли найбільший каньйон на Землі

 Lenta.ru

Геологи відкрили під льодом Антарктиди найбільший каньйон на планеті — він становить тисячу кілометрів у довжину, а глибина деяких його ділянок становить близько кілометра. Про відкриття повідомляється в журналі Geology.

Каньйон, якому ще не придумали назву, знайшли при роботі з супутниковими зображеннями.

Його обриси визначили завдяки георадіолокаціі: радіохвилі посилають крізь лід і, як і з радаром, визначають приховані структури по відбитим хвилям.

Розташован каньйон на Землі Принцеси Єлизавети в Східній Антарктиді (названа в честь майбутньої королеви Єлизавети II в 1931 році). Вчені вважають, що його пробила в ґрунті вода. Поки неясно, чи сталося це до утворення антарктичного крижаного щита, або ж каньйон виник із-за підлідного руху води.

Геологи підозрюють, що каньйон пов'язаний з так само раніше невідомих підлідним озером площею 1250 квадратних кілометрів.

«Вражаюче, але такі масштабні об'єкти лише зараз відкриваються вченим. Про рельєф Антарктиди ми фактично знаємо менше, ніж про поверхнію Марса. Інформація про прихований під льодом ландшафт дозволить нам краще зрозуміти, як крижаний щит реагує на кліматичні зміни», — заявив провідний автор дослідження Стюарт Джеймісон (Stewart Jamieson).

Раніше найдовшим каньйоном Землі вважався виявлений в 2013 році об'єкт, також розташований під льодом — у Гренландії. Його довжина становить 750 кілометрів. Широко відомий Великий каньйон в Аризоні простягнувся всього на 445 кілометрів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення