Гепатит визнали головною загрозою людству

Дослідники з Імперського коледжу Лондона і Університету штату Вашингтон з'ясували, що вірусний гепатит став однією з основних причин смертей та інвалідності по всій земній кулі. Захворювання стало в один ряд з туберкульозом, малярією та ВІЛ. Прес-реліз, опублікований на сайті EurekAlert!

Вчені проаналізували дані з 183 країн, зібрані в період з 1990 по 2013 рік. Як відомо, вірусний гепатит існує у п'яти формах — A, B, C, D і E — і може передаватися через тілесні рідини, а також через їжу та питво, забруднені фекаліями. Згідно з результатами дослідження, винуватцями більшості смертельних випадків — 96 відсотків — були віруси гепатиту В і С, які викликають цироз і рак печінки. Симптоми включають втому, жовтяницю і нудоту, проте у більшості людей інфекція протікає безсимптомно, поки не виникають серйозні ускладнення.

Кількість смертей через вірусний гепатит за 23-літній період збільшилася на 63 відсотки. Смертність була вище в країнах з високим і середнім рівнем доходів, ніж у країнах з низькими зарплатами. Щорічно від цієї хвороби гине 1,45 мільйона чоловік, у той час як число померлих від туберкульозу і малярії знизилося з 1990 року. Для порівняння, у 2013 році від СНІДу померли 1,3 мільйона осіб, 1,4 мільйона від туберкульозу та 855 тисяч від малярії. Найбільшою мірою від гепатиту страждає населення Східної Азії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення