Гіркін розповів про розстріли у Слов’янську і Путіна

Позитивно-грайливий тон ведучих та дифірамби на адресу гостя – «людина-легенда», «герой русской весны» – так російські журналісти представили російського кадрового військового, ватажка бойовиків в українському Слов’янську Ігоря Гіркіна (Стрєлкова).

Розмову розпочали з юності Гіркіна, як він, будучи студентом 5-го курсу, поїхав у Придністров’я воювати за «російський народ і за Росію».

Стрєлков заявив, що наразі мріє про створення так званої «Новоросії» «від Харкова до Одеси», побудову «на території колишньої України російської держави, а бажано, приєднання всієї «Новоросії» до Росії», до якої згодом увійшла б і Білорусь.

Ігор Гіркін зазначає, що саме його загін зробив перші постріли у Слов’янську Донецької області, з чого і почалася війна на Донбасі.

Стрєлков каже, що не боїться трибуналу через воєнні злочині.

«Я впевнений, що, по-перше, я до нього (трибуналу – ред.) не доїду, оскільки, як то кажуть, я забагато знав. А по-друге, я спробую зробити все, щоб цього не сталося», – зауважив Гіркін.

Він зазначає, що до президента Росії Володимира Путіна ставиться «критично». «Але наразі альтернативи йому справді немає і коней на переправі не міняють», – заявляє Гіркін і додає, що якби Путін «не підтримував Донбас, його б уже не існувало». Зараз, за його словами, доля окупованого Донбасу «вирішується у Москві».

Анексію Криму Гіркін назвав несподіваною.

«Я не міг повірити навіть у страшному чи у гарному сні, що Крим буде приєднаний до Росії. Тому, коли ми йшли на Слов’янськ, ми були охоплені кримською ейфорією, перемогою, яка, хоча і за нашої участі, але стала для нас несподіваною», – зазначив Ігор Гіркін.

Говорячи про події у Слов’янську 2014 року, ведучий запитав Гіркіна, як він зупиняв мародерство.

«Розстрілами», – сказав Гіркін.

«У нас діяв військовий суд, законодавство 1941 року, яке запровадив Сталін. На основі цього законодавства ми судили, здійснювали суди, розстрілювали... Всього було розстріляно за час мого перебування у Слов’янську четверо людей», – говорить Стрєлков.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення