Гривні приготуватися до гіршого: перед виборами НБУ ввімкне «друкарський верстат»

Владі не потрібна напружена країна перед виборами і новим роком, тому Україна почне друкувати гроші. Про це у інтерв’ю Ukrlife.tv розповів спеціаліст з антикризового управління Михайло Гагаркін.

«Перед виборами і новим роком населення треба заспокоїти і не давати емоційний сплеск, тому швидше за все будуть друкуватися гроші, а може і вже друкуються. Виходу немає. Уряд повинен буде виплачувати заробітну плату бюджетникам», - каже Гагаркін і додає, що вмикання «друкарського верстату» у подібних ситуаціях – класика на пострадянському просторі.

Експерт пояснює, що гривня не може не знецінюватися, адже вона має чимось живитися. При цьому надходжень до бюджету немає, а витрати є.

«Підживлюватися гривня може надходженнями в бюджет від податкових, митних платежів. На митниці у нас тотальна корупція, розкрадають порядку понад 100 млрд на рік. У податковій та ж сама ситуація. Персоналії і там, і там відомі», - каже він.

Також Гагаркін наголосив на проблемі із Пенсійним фондом, який пустий:

«Є захищені статті бюджету, але ми повинні розуміти, що кожен місяць по наростаючій йде недобір бюджету. У нас є накопичувальні борги: там борги МВФ, виплати з цінних паперів, проте внутрішні зобов'язання в плані Пенсійного фонду не враховано, вони занижені».

Що стосується підняття мінімального прожиткового мінімуму, то цей популярний хід уряду – не перемога, наголошує експерт.

«Це говорить про підняття зарплат чиновників вищого рівня. У них зарплата прив'язана до мінімального прожиткового мінімуму, далі йдуть надбавки», - пояснив він.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення