"Хаббл" виявив білі "вуглинки" найдавніших зірок Чумацького Шляху

 Lenta.ru

Орбітальна обсерваторія "Хаббл" знайшла в центрі нашої Галактики кілька десятків вкрай тьмяних і холодних білих карликів, що представляють собою тліючі останки найперших зірок Чумацького Шляху, йдеться в статті, прийнятій до публікації в Astrophysical Journal.

"Перемичка, центральна частина Галактики, вкрай важлива для нас з тієї причини, що вона є єдиним об'єктом такого роду, який ми можемо детально вивчити. Звичайно, перемички існують в ядрах далеких від нас галактик, але ми не можемо побачити в них самі тьмяні зірок , такі як білі карлики Вивчення їх властивостей необхідно для розуміння того, як формувалися галактики, схожі на Чумацький Шлях ", - заявила Анналіза Анналіза Каламіда (Calamida) з Інституту космічного телескопа в Балтіморі (США).

Каламіда і її колеги зробили великий крок на шляху розкриття історії перших днів Галактики, відкривши кілька десятків дуже літніх білих карликів, що мешкають в центральній частині ядра Чумацького Шляху, спостерігаючи за його зірками за допомогою телескопа "Хаббл".

Учених цікавило те, як часто в центральній частині Галактики зустрічаються так звані гелієві білі карлики - невеликі "мертві" зірки, що представляють собою залишки ядра давно загиблого світила, майже цілком складався з гелію. Число таких білих карликів, як пояснюють Каламіда і її колеги, деякі астрономи вважають індикатором віку тієї частини галактики, де вони виникли. Автори статті вирішили перевірити, чи так це, підрахувавши число звичайних і гелієвих білих карликів в центрі Чумацького Шляху і обчисливши їх вік по тому, наскільки сильно вони потьмяніли за час свого існування і яким кольором вони зараз володіють. Астрономи проводили ці спостереження в два прийоми, в 2004 році і 2011-2013 роках, що дозволило їм обчислити точне положення усіх досліджуваних зірок і зрозуміти, чи перебувають вони на околицях або в центральній частині Галактики.

Кульові скупчення, відсортовані за вченими швидкості старіння і вікомУ загальній складності Каламіде і її групі вдалося знайти близько семи дюжин білих карликів, у тому числі кілька десятків дуже тьмяних і літніх гелієвих карликів, що сформувалися приблизно 11-12 мільярдів років тому, за часів юності Сонячної системи.

Це робить їх головними на сьогоднішній день кандидатами, разом зі схожими білими карликами в кульових скупченнях зірок на околицях Галактики, на роль найстаріших зірок Чумацького Шляху.

Їх вивчення поки утруднене, оскільки у людства ще немає обсерваторій, що володіють достатньою чутливістю для спостережень за настільки тьмяними об'єктами. Споруджуваний орбітальний телескоп "Джеймс Вебб", спадкоємець "Хаббла", зможе вирішити цю задачу, що дозволить обчислити точний вік центральній частині Галактики, підсумовують автори статті.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення