Хімік отримав 13 років за спробу влаштувати вибух у будівлі сейму Польщі

 Associated Press

Суд польського міста Краків визнав вченого-хіміка винним у справі про підготовку вибуху біля будівлі парламенту країни та інших урядових установ у 2012 році і засудив його до 13 років тюремного ув'язнення.

Суд також визнав університетського викладача Брунона Квеченя винним у спробі схилити двох студентів до здійснення атаки і в незаконному володінні зброєю. Квечень визнав себе винним і заявив, що він став жертвою задуму співробітників служби безпеки, повідомляє агентство Ассошіейтед Прес.

Співробітники агентства внутрішньої безпеки Польщі 9 листопада 2012 року заарештували в Кракові викладача хімії місцевого сільськогосподарського університету Брунона Квеченя. Йому були пред'явлені звинувачення у підготовці теракту біля будівлі нижньої палати польського парламенту. За версією слідства, вчений розраховував підірвати начинений вибухівкою фургон під час обговорення бюджету, коли в сейм повинні були прибути президент і прем'єр-міністр.

Під час обшуку у передбачуваного терориста виявили вибухівку — гексоген, тротил, порох, пентрит, динітротолуол хлорату амонію, а також куплену в Бельгії вогнепальну зброю, більше тисячі одиниць боєприпасів, детонатори, металеві кульки для посилення вражаючого ефекту, пульти дистанційного управління, літературу про вибухових речовинах, кевларові каски і бронежилети.

Журналістам на спеціально скликаній прес-конференції показали зроблені Квеченем відеозапису пробних вибухів.

Прокуратура, яка здійснює нагляд за справою, повідомила, що обвинувачений не входить в яку-небудь партію або рух, але є "носієм націоналістичної, ксенофобською і антисемітської ідеології".

Вийти на слід польського радикала спецслужб допомогли польські контакти "норвезького стрілка" Андерса Брейвіка, який закуповував у Польщі вибухівку.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення