Ходорковського оголосили у федеральний розшук у Росії

 Interfax

Правоохоронні органи РФ організували федеральний розшук екс-глави НК "ЮКОС" Михайла Ходорковського, якому було заочно пред'явлено звинувачення у справі про вбивство мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова, повідомило "Інтерфаксу" інформоване джерело.

За його даними, подальшими кроками СК РФ може бути оголошення Ходорковського в міжнародний розшук і клопотання про його заочний арешт. У свою чергу прес-секретар екс-глави "ЮКОСА" Кюлле Піспанен повідомила, що адреса Ходорковського слідчим відома. "Він є і на сторінці "Відкритої Росії", - уточнила вона. Вона також повідомила, що після виклику в СК РФ батька бізнесмена Бориса Ходорковського - ніяких інших дій з боку слідства не робилося. Ходорковський був заарештований 25 жовтня 2003 року за звинуваченням у розкраданнях і несплаті податків. У 2005 році він був визнаний винним у шахрайстві та інших злочинах.

З урахуванням двох кримінальних справ і наступних оскаржень вироків загальний термін ув'язнення, призначений судом, склав 11 років. 12 листопада 2013 року Ходорковський, не визнаючи своєї провини, направив президенту РФ Володимиру Путіну прохання про помилування у зв'язку з сімейними обставинами. 20 грудня 2013 року Путін підписав указ про помилування, і Ходорковський незабаром вийшов на волю й покинув територію Росії.

Про поновлення розслідування кримінальної справи про вбивство мера Нафтоюганська повідомив 30 червня офіційний представник СКР Володимир Маркін. Він зазначив, що сталося це в зв'язку з нововиявленими обставинами, які стали відомі слідству завдяки отриманій оперативній інформації". При цьому Маркін додав, що замовником резонансного вбивства, а також ряду інших особливо тяжких злочинів" міг виступати Ходорковський.

Мер Нафтоюганська Пєтухов був застрелений 26 червня 1998 року по дорозі на роботу. ЮКОС тоді був містоутворюючим підприємством і у мера нібито виник конфлікт з компанією з причини несплати податків в місцевий бюджет. Мер зажадав порушити проти компанії кримінальну справу. За організацію вбивства Пєтухова був довічно засуджений екс-керівник відділу служби безпеки ЮКОСа Олексій Пічугін.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення