Холодна війна: міжнародник пояснив ситуацію з відносинами США та Росії

 Апостроф

Сполучені Штати розглядають можливість введення нових санкцій проти Росії та Ірану у зв'язку з ситуацією в Сирії.

Український дипломат, голова правління фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко в коментарі "Апострофу" пояснив, які зараз відносини між РФ та США.

"У Конгресі є прихильники тиску на Росію, які намагаються посилювати цей тиск і законами, і рішеннями. А ось в адміністрації Білого дому поки що цього не бачили. Але є інша складність - основні питання адміністрація Трампа вирішує без врахування позиції Росії, що її дуже дратує. Наприклад, розміщення радарів у Південній Кореї, які охоплюють територію Росії. Або надання Японії та Південній Кореї ядерної зброї для компенсації загрози з боку Північної Кореї. І це також все викликає у росіян роздратування, бо вони вважають, що там є їхній інтерес. На це США просто не звертають уваги", - говорить Яременко.

Також міжнародник додав: "Говорячи вже й про події у Сирії, то дійсно є такий тренд до загострення відносин. Але чи є це результат якоїсь свідомої антиросійської політики? Думаю, що ні. Швидше за все, це звичайний американський підхід. Штати вирішують свої проблеми, а росіяни бачать у цьому якісь загрози, які американці навіть не вважають причиною для двосторонніх розбірок".

"Загрози, балансування – все це говорить про те, що між США та Росією продовжує відбуватися холодна війна. Адже США попередило Росію про ракетний удар, а значить, тим самим показали, що не Росія є ціллю, воювати з нею вони не збираються, і не бачать потреби, хоча й попереджають про відповідальність за застосування хімічної зброї в Сирії. Як далеко зайде тенденція на загострення? Важко нині зрозуміти, в чому полягає стратегія і одних, і інших. Важко говорити про те нині ще й тому, що формування команди нацбезпеки та зовнішньої політики у США тільки вступили у активну фазу. Оці зміни, очевидно пов'язані із переформатуванням команди радників і з початком активної роботи радника з нацбезпеки генерала-лейтенанта Макмастера. Але чи їх вплив збережеться на Трампа, чи зможуть вони реалізувати це у вигляді довгострокової політики? Поки що це незрозуміло", - підкреслив дипломат.

Говорячи про долю Асада та нові антиросійські санкції, Яременко зазначив, що до нинішнього моменту логіка Путіна щодо дипломатії була з позиції сили: "А тому йти на поступки через ймовірне накладання нових санкцій США, змінювати через один ракетний обстріл, Росія навряд чи збирається. Її реакція у вигляді пропаганди нам говорить про те, що вона так чинити не збирається. Зрозуміло, що Асад нині не є активом для зовнішньої політики РФ, а швидше, він є проблемою. Ніякої стратегічної цінності в збереженні його режиму для Росії немає".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення