Імунотерапія допомогла онкохворим, яких вважали безнадійними

 Дождь

На щорічному зльоті Американської асоціації сприяння розвитку науки (AAAS) у Вашингтоні були представлені результати випробувань нового виду иммунотерапії раку. Як пише N+1 у середу, 17 лютого, в ранніх випробуваннях нової методики вдалося досягти повного виліковування пацієнтів, які вважалися безнадійними

Захист людини від власних злоякісно перероджених клітин забезпечують Т-лімфоцити. Однак у випадку розвитку захворювання імунна відповідь недостатньо сильна або недостатньо тривала для усунення пухлини. Дослідники з Центру досліджень раку імені Фреда Хатчінсона в Сіетлі знайшли спосіб підвищити протипухлинну активність імунних клітин. В експерименті брали участь пацієнти з рецидивуючими або стійкими до високих доз хіміотерапії лимфоцитарними пухлинами крові (гострий лімфобластний лейкоз, неходжкінської лімфомою і хронічним лімфобластним лейкозом).

Із зразків крові хворих виділили Т-лімфоцити і за допомогою обезвреженного лентівіруса вбудували в їх ДНК ген химерного антигенного рецептора (CAR). Цей рецептор містить сигнальний домен білка CD28, необхідного для активації і виживання Т-лімфоцитів, поверхневий білок CD3-дзета селективно зв'язується з рецептором пухлинних клітин CD19, і укороченою формою людського епідермального фактора росту (EGFRt), який володіє імуностимулюючим і протипухлинним потенціалом.

Отримані клітини (аутологичні CD19CAR-4-1BB-CD3zeta-EGFRt-експресують Т-лімфоцити) внутрішньовенно ввели пацієнтам.

Оскільки лімфоцити здатні ділитися в організмі, їх призначали одноразово з можливістю повторного введення через 21 день при недостатньому ефекті.

Через кілька тижнів у 27 з 29 пацієнтів з гострим лімфобластним лейкозом аналіз кісткового мозку показав повну відсутність ракових клітин.

19 з 30 добровольців з неходжкінської лімфомою повністю або частково вилікувалися. У декількох пацієнтів повністю розсмокталися кілограмові пухлинні маси.

Основним ускладненням терапії був синдром викиду цитокінів — різке виділення великої кількості иммуномедіаторів в результаті швидкого руйнування пухлинних клітин, що супроводжується лихоманкою, ознобом і зниженням артеріального тиску.

В основному він спостерігався у пацієнтів з найбільшою пухлинною масою під час введення високої дози модифікованих лімфоцитів. Саме таким хворим потрібна допомога в умовах відділення інтенсивної терапії.

Після корекції дози на наступних етапах дослідження жодному пацієнтові така допомога не знадобилася. Пухлинні маси під час лімфоми розсмоктувались на п'ятий місяць лікування (комп'ютерна томограма).

Вчені продовжують удосконалювати протоколи терапії і ведуть розробку нового покоління генноінженерних Т-лімфоцитів, які, як очікується, будуть простіші в отриманні і безпечніші в застосуванні.

Також лабораторія займається адаптацією нової методики для лікування інших злоякісних новоутворень, в першу чергу, раку легенів і груди

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення