Інститут кримінальних проступків: у поліції повідомили про нововведення

 УНН

Сьогодні в Україні набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень". Про те, що зміниться, розповів заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко під час брифінгу в середу, 1 червня.

"З 1 липня правопорушення, які раніше називалися "легкими" в Кримінальному кодексі, тепер називаються кримінальними проступками. Різниця в тому, що ті правопорушення, за які раніше було передбачено покарання у вигляді штрафу або умовного терміну позбавлення волі, тепер вони є кримінальними проступками", - сказав Геращенко.

З його слів, за кримінальним проступком фактично йде "гуманізація" ставлення до тих громадян, які скоїли правопорушення.

"Раніше людина отримувала судимість, яка відображалася в реєстрах судимості. В даному випадку кримінальний проступок можна спокутувати або заплативши штраф, або за допомогою адміністративного арешту, або викупивши провину в будь-який інший спосіб, передбачений законом", - зазначив заступник міністра.

Він розповів також, що після впровадження інституту з кримінальних провин, за простими правопорушеннями, такими як дрібне хуліганство, дрібні крадіжки, дрібне шахрайство, розгляд справи буде займати органом слідства до 1 місяця максимум, суд їх розглядає за скороченою процедурою.

Причому, додав Геращенко, кримінальний проступок не обмежує право підозрюваного громадянина на захист.

"Підсумок кримінальних проступків в тому, що є базовий принцип невідворотності покарання. Ми його наближаємо і захищаємо права потерпілих. Часто потерпілі від дрібних правопорушень могли роками чекати рішення суду. Після впровадження інституту кримінального проступку ми очікуємо, що близько 60% всіх правопорушень в країні будуть проходити через інститут кримінальних проступків, розгляд їх в суді та досудове слідство будуть займати всього лише кілька місяців", - повідомив він.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення