Ірак звинуватив турецькі війська у вторгненні на свою територію

 Дождь

Уряд Іраку вимагає від Туреччини негайно вивести війська з території країни після появи повідомлень про участь турецьких солдатів у тренуванні місцевого ополчення, йдеться в заяві на сайті прем'єр-міністра Хайдера аль-Абаді.

Дії турецьких військ в Багдаді називали «серйозним порушенням свого суверенітету», оскільки дозволу іракські влади на цю діяльність не давали. Чисельність контингенту оцінюється приблизно в один батальйон, вони також привезли з собою танки і артилерію. Раніше агентство Reuters повідомляло, що кілька сотень турецьких військових прибули в північну іракську провінцію Ніневія, щоб тренувати місцеве ополчення, що веде наступ на зайнятий терористичним угрупованням «Ісламська держава» велике місто Мосул.

Збройні дії в цьому районі веде курдське ополчення пешмерга. Раніше США заявили про відправку до Іраку підрозділів спецназу для проведення операцій проти бойовиків ІДІЛ. Цей крок також засудили в Багдаді. Мосул — найбільше місто на півночі Іраку, захоплення якого досі залишається основним успіхом «Ісламської держави» в цій країні. Вже протягом декількох місяців курдське ополчення і іракські урядові сили готують операції по його звільненню, проте місто залишається під контролем бойовиків. При цьому саме курди фактично є основними силами опору на землі, а з повітря їх прикривають літаки міжнародної коаліції на чолі з США. Туреччина вважається основним противником курдської незалежності в регіоні, проте підтримує відносини з іракськими курдами.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення