Іран визнав, що випадково збив літак МАУ: жорстока відповідь Зеленського

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив, що причиною авіакатастрофи літака "Міжнародних авіаліній України" під Тегераном стала помилка, допущена в період кризи, що виникла через авантюрні дії США. Про це він написав у суботу на своїй сторінці в Twitter.

"Сумний день. Попередні висновки внутрішнього розслідування збройних сил (Ірану): людська помилка, допущена в кризовий період через авантюризм США, що призвела до катастрофи", - написав він.

Заріф висловив співчуття і вибачення іранському народу, а також сім'ям жертв трагедії.

Літак "Міжнародних авіаліній України" під Тегераном був збитий ПВО Ірану помилково. Це підтвердив генеральний штаб ЗС країни, говориться в заяві поширеній агентством ISNA.

"Внаслідок ненавмисної людської помилки літак був випадково збитий, що, на жаль, призвело до загибелі співвітчизників та іноземних громадян", - йдеться в заяві.

Відзначається, що "під час польоту літак опинився в безпосередній близькості від одного з важливих військових об'єктів Корпусу вартових ісламської революції (елітні частини ЗС Ірану) і за формою і висоті польоту нагадував ворожий об'єкт".

У заяві йдеться про те, що "через кілька годин після ракетних ударів (ВС Ірану по військових базах США в Іраку) значно збільшилася кількість польотів американських військових літаків". "Ця обставина стала причиною підвищеної чутливості серед підрозділів протиповітряної оборони", - підкреслюється в повідомленні.

Президент Ірану Хасан Роухані заявив, що розслідування аварії триває, і винних буде притягнуто до відповідальності.

Президент Володимир Зеленський відреагував на зізнання Ірану про збиття українського літака ракетою.

«Ранок сьогодні не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака. Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини. Ми очікуємо від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах», — заявив президент.

Він також висловив сподівання, що розслідування надалі відбуватиметься без штучних затримок і перепон.

«Наші 45 фахівців мають отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості» — додав Зеленський.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення