Ядерну зброю в Туреччині можуть захопити терористи

США побоюються, що не зможуть забезпечити достатній рівень безпеки своїх 50-ти ядерних боєкомплектів, які розташовуються в Туреччині, на військовій базі Інджирлік.

Відповідна доповідь опублікована американським дослідницьким Центром Стимсона.

У документі йдеться, що ядерна зброя, яка зберігається на базі, давно застаріла, і "неймовірно дорого обходиться у зберіганні", однак може представляти серйозну загрозу в разі захоплення бази терористами.

Експерти нагадали, що під час невдалої спроби перевороту в Туреччині, влада обмежила доступ до бази, а її командир був заарештований, через підозру в причетності до змови.

"З точки зору безпеки, це як кидання костей: тримати приблизно 50 одиниць американської ядерної зброї, дислокованих на авіабазі Інджирлік в Туреччині, всього в 70 кілометрах від сирійського кордону... Це зброя має нульову корисність на європейському полі бою", - пишуть автори документа.

Експерти рекомендують "негайно прибрати ядерну зброю B61 з Європи" і перестати купувати нову, що дозволить заощадити близько 6 мільярдів доларів. Натомість автори доповіді рекомендують "подвоїти зусилля по захисту європейських партнерів у НАТО".

Нагадаємо, Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган запропонував США вибрати між Туреччиною і "тероризмом".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення