Як посадити президента і прокурора знає голова правління Transparency International

 Новое Время

21 вересня Хосе Згас, нинішній голова правління Transparency International, виступив на презентації в Колумбійському університеті. Ключовою темою його промови було підтвердження готовності Transparency International боротися з так званою «великою корупцією», вчиненою групами високопоставлених чиновників, які вступили в змову, розповідає "Новое время".

З п'яти названих ним прикладів чотири стосувалися режиму Януковича в Україні. Хоча його робота в якості спеціального прокурора в Перу була навіть цікавіше. Згас був приватним адвокатом і професором кримінального права в Папському католицькому університеті Перу, коли в 2000 році його попросили очолити розслідування справи про корупцію на найвищому рівні в 26-мільйонній країні.

Він швидко зібрав команду, вибравши трьох прокурорів, створивши відділ фінансової розвідки та найнявши ще 25 співробітників. За півтора року відділ Угаса відкрив понад 200 справ проти чиновників, які брали участь у корупційній мережі колишнього президента Альберто Фухіморі. Серед тих, кого вони звинуватили і засудили, був і сам колишній президент, а також глава розвідки, колишній генпрокурор, голова Конгресу, декілька суддів Верховного суду та 14 генералів армії і поліції.

Всі вони отримали чималі тюремні терміни. Більш того, відділ Угаса зумів заморозити більше $205 млн вкрадених грошей, що зберігалися на офшорних рахунках і повернути $150 млн з банківських рахунків в США, Швейцарії, на Великих Кайманових островах та в Перу. Під час сесії питань і відповідей Згас пояснив, що робота в Перу по боротьбі з великою корупцією виявилася ефективною завдяки створенню спеціального відділу прокурорів та слідчих, яких зібрав сам Згас, і спец відділ з шести суддів, які виносили вироки за заведеними відділом Угаса справами.

Він також згадав, що наймав в основному молодих фахівців (так само вчинили грузини під час своєї успішної антикорупційної кампанії), які були ще не втягнуті в отруюючу Перу корупційну мережу.

"Україна створила Антикорупційне бюро, підготовкою слідчих якого, наскільки я розумію, займаються спеціалісти з ЄС, і процес створення незалежного відділу по боротьбі з корупцією повільно, але все ж таки йде. Я поділився цими міркуваннями з керівництвом адміністрації Порошенко і з самим президентом, коли зустрічався з ним у грудні 2014 року. Наскільки я розумію, створенням антикорупційного органу будуть займатися президент, Рада та спеціальні комісії, але я хочу ще раз підкреслити: українській владі потрібно кинути всі зусилля на те, щоб якомога швидше створити незалежний орган по боротьбі з корупцією, який міг би зайнятися боротьбою з «великою корупцією» в Україні", розповів Хосе Згас.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення