Як правильно готувати кутю: рецепт

6 січня більшість українців відзначають народження Христа. Вся родина чекає на небі появи першої зірки і сідає за стіл, на якому традиційно має бути 12 страв.

Головна страва, яка повинна прикрашати кожен святковий стіл у Різдвяний святвечір – це, звичайно ж, кутя. Вона символізує достаток і благополуччя. Основний інгрідієнт куті – пшениця. Для приготування краще вибрати шліфоване зерно. Його простіше варити, і воно краще запарюється. І яка ж кутя без маку, горіхів та меду. Дехто ще додає родзинки.

Як приготувати традиційну кутю: рецепт

Пшеницю необхідно попередньо замочити на ніч або хоча б на кілька годин. Потім зерно треба залити гарячою водою і поставити варитися на одну годину. Коли каша приготується, її не потрібно промивати. Треба залишити її у тій же воді, в якій вона варилася.

Далі засипаємо мак у невеличку каструльку, заливаємо кип'ятком, щоб вода повністю покрила зернятка. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо приблизно 20 хвилин. Потім розтираємо його блендером. Можна, звісно, і терти в макітрі, як робили колись наші бабусі. Але для цього треба мати неабиякі вміння та силу.

Коли мак розтертий, можна з'єднувати усі інгрідієнти. До пшениці додаємо горіхи, родзинки, мак і мед. Все ретельно перемішуємо. Бажано дати куті настоятися. Хоча б 5-6 годин. І можна подавати на стіл.

Також дізнавайтеся, що не можна робити на Святвечір, і прикмети 6 січня.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення