Як при Порошенко в Україну повернули "закони 16 січня"

 Вести.UA

За три роки з моменту ухвалення «диктаторських законів» Януковича влада відновила аналогічні норми або запропонувала нові, а в ряді випадків підсилила дію попередніх. Експерти пов'язують це зі зміцненням влади Петром Порошенком і загальною радикалізацією суспільства.

В слизьких методи голосування — підняттям рук — вже немає потреби. Журналісти порівняли скандальні норми з тими, що прийняли/запропонували нинішні депутати (див. інфографіку): Рада готова голосувати за аналогічні норми, аби була б ідеологічна «упаковка».

«У влади є зручний привід — війна на Донбасі. Йде повільне згортання демократії, наступ на свободу слова, зібрань», — загинає пальці політтехнолог Андрій Золотарьов.

За його словами, низка норм (заборона касок, балаклав, наметів) вже не потрібні — достатньо посилити правила знаходження на акціях. На «тарифний Майдан» мітингувальників пускали через рамку-металошукач під приводом терактів (практика прийнята в РФ). «А потім і зовсім конфіскували спальники! Уявіть, щоб при Януковичі пускали на мітинги за паспортами — це було б неможливо», — говорить експерт.

Юрист Ростислав Кравець додав: попередня влада намагалася дотримуватися букви закону. «Вони хоч отримували дозвол суду, перш ніж приступити до розгону мітингу. Нинішні себе не обтяжують: приганяють поліцію, і та розганяє демонстрантів, як це було в листопаді перед НБУ».

Адвокат Іван Ліберман зазначає, що змінені всі «терористичні» норми. «Статті з 109 по 114-ю після Майдану посилені в рази. За умисне пошкодження майна за Януковича давали 5 років, зараз — 10, — сказав юрист. — А заочне виробництво, спрямоване нібито проти «ексів», легко повернути й проти звичайних українців — за аналогією з е-декларуванням, яке також задумувалося для ТОП-чиновників і депутатів».

До «драконівських» норм експерти відносять і механізм спецконфискации, і «презумпцію правоти» поліцейських, якої домагається глава МВС Арсен Аваков.

«Це дасть правоохоронцям на 300% більше прав, ніж було у міліції за «законами 16 січня». Втім, вони вже отримали розширений пакет правових інструментів за незначним, розрізненим по часі законів, пов'язаних з АТО», — підкреслив політолог Руслан Бортник.

Куди стало менше свободи в інтернеті: існує перелік «заборонених» сайтів і груп у соцмережах, за репост повідомлень з яких користувачів притягують за «поширення сепаратизму» і «повалення держбуду».

«Ця стаття, по суті, робить життя прокуратури набагато простіше: під неї можна підганяти дуже багато правопорушень — від блокування діяльності держорганів (а адже саме так протестували в 2013-2014 рр..) до псування портрета президента. Саме це інкримінують активісту з Вінниці (у квітні 2016-го Юрія «Хорта» Павленко засудили до 4 років. — Авт.)», — підтвердив Ліберман.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення