Як вкрасти гроші з районного бюджету. Покрокова інструкція

 Depo

Це історія одного з керівників Переяслав-Хмельницької районної держадміністрації

Вже трохи більше тижня працюю першим заступником голови Переяслав-Хмельницької РДА. Не буду розповідати, як складно було проходити конкурс, як ставили палки в колеса, як підмінювали мої документи, як затягували з призначенням. Хочу розповісти що відбувається насправді. Враження від першого тижня на посаді.

Він пролетів, як мить. Прочитав тони текстів, законів та кодексів, розпоряджень і указів, накази та інструкцію по діловодству на 88 сторінок. Вислухав десятки нарікань та прохань про заступництво чи прохання когось притиснути.

Від голови районної ради Качкалди Петра вислухав десятки історій, і досить часто одних й тих же, як він борознив простори місцевих колгоспів. А тепер йому на все байдуже, він розвиває у с. Світанок бізнес дружини, збирає там хоч би 500 га. Тому йому зараз не до громад чи справ державної важливості. Його заступник Іван Бугаєнко - ще той жук, бо тобі говорить одне, а робить інше. І все мріє від панування місцевих фермерів здихатися. Тільки забуває, що від кожного з них підлатувався свого часу. Якось так з його боку невдячно виходить.

Отже, я майже рік працював у представницькому органі районної ради, а тепер - у виконавчому органі державної влади. По силах - рівні. Розібрався з наповненням місцевого бюджету, сплати податків, з яких причин виникають борги і чому саме вони виникають. Чому програми району за наявності коштів не фінансуються на 100%. Чому й навіщо депутати районної ради приймають рішення з порушенням законів, або чому приймають такі рішення, які технічно виконати неможливо. І відповідь на це все одна - корупція.

Припустимо, ви хочете вкрасти 3 млн. грн., а частина депутатів слідкує, щоб цього не відбулося. Що потрібно робити? Як їх обійти? Просто. Ділите гроші з перевиконання на кілька частин: більшу - собі, а меншу - половині депутатів з частини тих, хто слідкує.

Так, наприклад, ви перекидаєте 3 млн. на центральну районну лікарню (ЦРЛ) частинами по 199 999 грн. в обхід тендерів системи "ProZorro" на вікна, на кладки і підкладки, труби та нові в'їзди-виїзди.

ЦРЛ знаходиться в жахливому стані і дійсно потрібно ремонтувати. Але решта ж депутатів розуміє, що в обхід "ProZorro" певне щось не чисто. І тоді вам не вистачає голосів. Робите між іншою частиною депутатів благодійний аукціон, за пропозиціями інших депутатів, та дрібними платежами розкидаєте по 50, 60, 70 тис. грн. по округах тих депутатів, які йдуть від них та округи яких давно вже нічого не отримували.

Звісно вони не можуть проголосувати проти такого рішення, бо що ж виборцям потім скажеш? Адже рішення про 3 млн. і кістки по 50, 60, 70 тис. в одному пакеті для голосування. І так у вас добирається "шальних" тих самих голосів, яких не вистачає.

Проте ви спеціально не говорите тим депутатам, головам сільських рад, що насправді перерахувати ці кошти неможливо, бо це не дозволяє Бюджетний кодекс України, ЗУ "Про доступ до публічної інформації", ЗУ "Про місцеві державні адміністрації", Регламент районної ради. І голова райдержадміністрації не перерахує ці кошти, вони будуть не використані, бо якщо перерахує - його посадять.

Депутати, сільські голови, громадяни, звісно ж, не в курсі всіх підкилимних районних домовленостей. Решта депутатів звісно обурюється: як так не використано гроші, а час іде? Ви кажете їм, що он їх не хоче перераховувати голова РДА, він поганий.

І от у вас вже є прихильники, які кажуть голові РДА, що він не зробив дороги, не виділив кошти на те чи інше. Створюється віртуальна паніка, так званий керований хаос.

Нові прихильники забули, що на дороги накидали 1,5 мільйона грн. з коліна під запис голови районної ради під час самої сесії з порушенням законів, Бюджетного Кодексу, без актів оцінки майбутніх ремонтів, без визначення власників тих доріг, їх спроможності провести ремонти.

І тим самим створили ситуацію, коли наче дали гроші, окреслили завдання й пішли додому чекати коли голова РДА прийде з усіма грошима і скаже, мовляв, вибачте, але виконати те все нереально. А ти вибачаєш, але перед цим звинувачуєш у бездарності голову РДА, хіхікаєш, думаєш як би його ще й з недовірою звільнити.

І поки всі панікують, ти відкатуєш 3 млн. грн. по тому розпоряднику, де всі рішення проходять згідно всіх кодексів. Просто розпорядник – це або твій кум, або сват. Потім збираєш прихильників, збираєш нову сесію, катаєш голову РДА і всі невикористані кошти переганяєш знову. І – вуаля! Ти вже маєш хороший джип і всі в районі поважають.

Ти вирішуєш все і, здавалося б, все добре. Але голова РДА залишився, а на носі 2017 рік - новий бюджет. І ще й на радість уряд в проекті бюджету зазначає про зріст мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Але у зв'язку з фінансовою децентралізацією, оплата заробітної плати техпрацівників, шкіл, медичних установ, 100% комунальних послуг лягає на оплату районного бюджету.

І саме тут ти розумієш, що в січні 2017 року жодних надходжень немає. Ти всі гроші розтринькав ще до 25 грудня 2016 р. Батареї в школах замерзають, частина люду без заробітної палати, на все те потрібно мінімум 14 млн. грн., яких вже немає. Вони з’являться, але аж у квітні-травні 2017 року. Хто винен? Депутати районної ради, які чули про шок у листопаді, але не думали, що так буде жорстко? Чи винен керівник виконавчого апарату районної ради? А ще ти всіляко відмовляєшся вірити, що на рахунках сільських рад лежить вже кілька місяців 24 млн. грн. (10 сільських рад від 1 до 5 млн.) і вважаєш, що це нормально, вони не освоїли і голови сільських рад із запасом заходять в 2017 рік – це добре. Розумієш сам, наодинці, що непогано б аби й районний бюджет заходив у новий рік із запасом.

Але хто ж винен? Звісно, у всьому винен голова РДА та його команда. І під шумок його у січні звільняєте, отримуючи всі важелі впливу на дерибан бюджету 2017 року.

P.S. Про досягнення районної державної адміністрації. Для прикладу, щоб громадяни зрозуміли масштаби, депутати в серпні 2016 року запропонували на 95 тис. грн. придбати кухонний посуд для усіх шкіл району. Районна державна адміністрація через електронну систему закупівель "ProZorro" закупила якісний посуд за 53 тис. грн.

Депутати запропонували котел для опалювання школи придбати за 173 тис. грн., а районна державна адміністрація закупила його з такими ж характеристиками через "ProZorro", уявіть лише собі, за 93 тис грн.!

Для двох шкіл депутати просили замінити вікна на суму по 150 тис. грн. в кожній, а адміністрація зробила це за 139 тис. в одній та 137 тис. грн. - в іншій. І таких прикладів ого ще скільки!

Аналізуючи звіти із системи "ProZorro", станом на 11.11.2016 р. розуміємо, що центральна районна лікарня - єдиний заклад в районі, який відмовляється працювати із цією системою. А купують і вікна, і матеріали, і труби, і ще багато чого. Об’єми по грошах більші. І так, з 2012 року, всі головні лікарі мають працювати за контрактом. А у нашого головного лікаря такого контракту немає. Як так?

Далі буде …

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення