Японія планує забрати в Росії всі Курильські острови

 Depo

Міністерство закордонних справ Японії спростувало інформацію у пресі про те, що уряд нібито готовий підписати мирний договір з Росією на умовах передачі тільки двох південнокурильських островів, а не чотирьох, на які претендує Токіо.

"Це не відповідає дійсності. Уряд Японії відповідно до свого курсу буде наполегливо вести переговори, спрямовані на укладення мирного договору з Росією на основі вирішення питання приналежності всіх чотирьох островів", - заявив офіційний представник японського МЗС.

У п'ятницю провідна японська газета Yomiuri повідомила, що Токіо заради прориву у відносинах з Москвою нібито готовий підписати мирний договір, якщо буде досягнута домовленість про передачу японцям тільки Шикотану і безлюдної низки дрібних островів Хабомаї, яку вважають одним островом.

За даними видання, в той же час, японський уряд офіційно не відмовляється від претензій на острови Кунашир і Ітуруп. Як стверджують джерела газети, спочатку Токіо планує вимагати від Росії згоди на вільне відвідування цих територій японцями і їх спільне економічне освоєння. І вже після укладення мирного договору Японія сподівається отримати і ці острови.

Як пише Yomiuri, Японія вирішила для початку обмежитися двома островами, так як вважає, що на таке рішення Росії буде легше погодитися. На переговорах в травні в Сочі між лідерами двох країн була досягнута домовленість, "не дати себе зв'язати ходом переговорів у минулому, шукати згоди", цитує газета слова високопоставленого джерела в японському уряді.

У той же час видання відзначає, що впевненості в згоді Москви на цю умову немає. Крім того, не виключається невдоволення таким рішенням всередині країни - серед тих, хто вимагає повернення всіх чотирьох островів.

Днями повпред президента РФ в Далекосхідному федеральному окрузі Юрій Трутнєв заявив, що Росія може почати розвивати співпрацю з Японією на Курильських островах. Також віце-прем'єр зазначив, що факт подання прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе конкретного плану економічного співробітництва з Росією створив "неординарну ситуацію".

Абе оголосив про "новий підхід" до вирішення проблеми Курильських островів під час переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним в Сочі в травні 2016 року. Він також запропонував розгорнуту програму співпраці з Москвою.

На початку вересня Путін і Абе зустрілися на Східному економічному форумі. Вони домовилися, що президент РФ приїде до Японії 15 грудня 2016 року. Передбачається, що під час цього візиту розпочнуться переговори щодо Курильських островів і планується укладення мирної угоди.

Примітно, що напередодні зустрічі з японським прем'єром в інтерв'ю Bloomberg Путін заявив про намір знайти рішення по Курильських островів. У той же час, він в черговий раз підкреслив, що "ми не торгуємо територіями", але запевнив, що Росія "дуже хотіла б знайти рішення цієї проблеми з нашими японськими друзями". Про те, що "ми нічого не продаємо", глава держави говорив і після травневої зустрічі з Абе.

Відсутність мирного договору і угоди по Південних Курилах залишається каменем спотикання у відносинах двох країн. Після переговорів Путіна і Абе в Сочі експерти висунули припущення, що японці намагаються отримати Курильські острови обхідним шляхом - за допомогою економічного співробітництва з Москвою на спірних територіях.

Нагадаємо, Курильські острови були включені до складу СРСР після закінчення Другої світової війни в зв'язку з перемогою над Японією. З тих пір Токіо оскаржує приналежність чотирьох островів.

У 1956 році було підписано спільну декларацію про припинення стану війни між СРСР і Японією, але мирний договір так і не був укладений. У документі, затвердженому законодавчими органами двох країн, Радянський Союз в односторонньому порядку висловив готовність передати сусідові в якості жесту доброї волі Шикотан і Хабомаї, але тільки після підписання мирного договору. Втім, ця пропозиція не була прийнята Японією, яка домагалася ще й отримання Кунашир і Ітурупу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення