Японія розробляє роботів для будівництва та обслуговування майбутньої бази на Марсі

 ТАСС

Японське аерокосмічне агентство ДЖАКСА планує розробити роботів, які будуть допомагати будувати і обслуговувати майбутні бази на Місяці та Марсі. Про це повідомили місцеві ЗМІ.

Як наголошується, розробка подібних автономних андроїдів вкрай важлива для освоєння космічного простору, оскільки при проведенні робіт на великій відстані від Землі багато часу потрібно на отримання відповідних сигналів з командного центру. Ці ж роботи зможуть працювати самостійно за заздалегідь заданою загальною програмою. Ще однією важливою задачею, яку вчені хочуть покласти на роботів, є виробництво будівельних матеріалів на місці з матеріалів, які є на поверхні Місяця або Марса, таких, як - залізо, алюміній і інших мінералів, а також виділення придатної для пиття води з наявного середовища.

Для реалізації цієї програми Японське аерокосмічне агентство планує побудувати експериментальний майданчик у місті Сагамихара (префектура Канагава). Він буде являти собою піщане поле в 400 кв метрів, що імітує поверхню Місяця або Марса. Очікується, що в розробці роботів ДЖАКСА буде активно співпрацювати з низкою японських корпорацій, у тому числі з виробниками авто, які зараз активно зайняті розробкою безпілотних машин.

Як раніше повідомили в НАСА фахівці вже зараз займаються пошуком відповідного місця для посадки першого пілотованого корабля на Марсі, який планують запустити туди не раніше ніж через 20 років.

Наголошується, що це повинна бути велика територія площею до 200 кв км, зручна для посадки пілотованого апарату і представляти інтерес з наукової точки зору. Крім того, в цьому районі повинні міститися корисні природні запаси, наприклад водяний лід, які могли б бути використані учасниками майбутніх експедицій із Землі.

Останнім часом Японія намагається брати активну участь у програмах з освоєння космосу. Так, 7 листопада стало відомо, що ДЖАКСА має намір розробити новий комплекс систем життєзабезпечення для Міжнародної космічної станції, у тому числі для очищення повітря і води. У планах аерокосмічного агентства зробити обладнання в чотири рази більш компактним в порівнянні з наявним.

У ДЖАКСА сподіваються, що це допоможе в майбутньому при організації пілотованих експедицій, в тому числі, на Марс.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення