Японські фізики створили голограми, до яких можна доторкнутись руками

 Lenta.ru

Вчені з Японії навчилися використовувати надшвидкі лазери для створення голографічних зображень, які в буквальному сенсі можна помацати руками і використовувати торкання для управління їх поведінкою або роботою комп'ютера, йдеться в статті, розміщеній в електронній бібліотеці Корнеллського університету.

"Ми не можемо помацати картинки або відеокадри, і навіть якщо ви виведете їх на проекційний екран, з ними все одно не можна буде взаємодіяти. І тому, якщо ми, приміром, зможемо вивести тривимірну картинку і зробити її доступною для обмацування, тоді ми зможемо створити ілюзію того, що на столі стоїть предмет, якого насправді там немає", — заявив Еіті Отіай (Yoichi Ochiai) з університету Цукуби (Японія).

Отіай і його колеги змогли втілити цю мрію в реальність, навчившись створювати тривимірні голограми прямо в повітрі за допомогою надшвидкісних фемтосекундних лазерів, чиї імпульси реагують на людські пальці та інші предмети, натискаючи або щупаючи зображення.

Ця футуристична технологія, яку її творці називають "вогнями фей", працює завдяки тому, що короткі, але потужні спалахи лазера породжують невеликі хмарки плазми в тій точці, де народжується голограма, і будь-які взаємодії чужорідних об'єктів – пальців чи предметів — можна відстежити по тому, як змінюється його форма. Мікроскопічна голограма, виготовлена авторами статті з університету Пардью

Короткі імпульси лазери роблять подібні торкання безпечними для наших рук, однак японські фізик не рекомендують виводити картинку таким чином в околицях очі людини. Єдиним дратівливим чинником є помітний шум, що виникає в результаті генерації плазми.

Як вважають вчені, їхня технологія може бути використана для різних цілей – для створення повітряних дисплеїв, виведення інформації (наприклад, годинників) прямо на руки та інші частини тіла, для створення декорацій на сценах театрів і концертних залах, а також для медичної візуалізації та непрямої маніпуляції певними хірургічними інструментами. Інші, більш складні варіанти застосування – віртуальні клавіатури, виводяться прямо на стіл або будь-який інший предмет, а також системи "4-вимірного" чату, дозволяють доторкнутися до співрозмовника з іншого краю Землі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення