Японські вчені виплавили скло, яке не б'ється

 ТАСС

Японським вченим вдалося виплавити небитке скло, по міцності порівнянне зі сталлю. Такого ефекту, як пишуть місцеві ЗМІ, вдалося домогтися за рахунок збільшення частки оксиду алюмінію у складі матеріалу.

"Ми розробляємо методи масового виробництва такого унікального скла", - обіцяє один з розробників, професор Токійського інституту індустріальних наук Ацунобу Масун. Як очікується, новинку вдасться вивести на ринок протягом п'яти років.

"Попередником" цього матеріалу є інший вид міцного скла, який називають оксидним. Головним складовим елементом при його створенні є діоксид кремнію. Міцність досягається за рахунок додавання до його складу оксиду алюмінію.

Головним завданням, яке довелося вирішити вченим, стала модернізація процесу виробництва - тепер компоненти змішуються не в контейнері, а в повітрі - буквально на льоту, де, завдяки нейтральному середовищу, не виникає кристалізації, що заважає завершити виготовлення скла.

У підсумку, як стверджують винахідники, вдалося домогтися отримання абсолютно прозорого щільного скла, яке наполовину складається з оксиду алюмінію. Міцність нового матеріалу майже в два рази вище, ніж у його оксидного аналога і знаходиться на одному рівні зі сталлю і залізом.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення