Йдемо слідами Путіна? Як в Україні намагаються знищити свободу слова

 Обозреватель

4 липня Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони підтримав скандальний законопроект №6688, який дозволяє блокувати інформаційні ресурси без рішення суду, і рекомендував депутатам проголосувати за нього у першому читанні.

Автори документа (які поголовно є членами цього комітету) стверджують, що він нібито допоможе Україні впоратися із загрозою кібератак з боку Росії.

Однак експерти з кіберзагроз дуже сумніваються, що це спрацює. Зате правозахисні організації та журналісти впевнені, що в країні знищать свободу слова.

Історія питання

Рік тому практично ідентичний законопроект вже намагалися протягнути на розгляд Верховної Ради, скориставшись істерією навколо потужної хвилі кібератак, що накрила Україну.

10 липня 2017 року нардеп від фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук і його колега з "Блоку Петра Порошенка" Іван Вінник подали до парламенту законопроект №6676, але наступного дня Рада відмовилася включати його до порядку денного

А вже 12 липня до парламенту надійшов той самий законопроект №6688. Новий, а по суті той самий законопроект знову спробували проштовхнути на розгляд Верховної Ради, але й ця спроба провалилася. Тоді автори вирішили взяти паузу і активізувалися лише у червні 2018 року

21 червня їм нарешті вдалося зібрати потрібну для включення до порядку денного кількість голосів. Тепер законопроект може бути розглянутий і прийнятий у першому читанні будь-якого дня, відведеного для голосувань. І, судячи з усього, голосування станеться вже дуже скоро

Хто автори?

Цікаво, що серед авторів законопроекту знову значиться Іван Винник. Цього разу компанію йому склали від "Народного фронту" Дмитро Тимчук і Тетяна Чорновол. Вся трійця входить до комітету з питань національної безпеки та оборони, який очолює скандальний нардеп Сергій Пашинський, і тісно з ним пов'язана

Нардеп Іван Вінник є заступником Пашинського у комітеті з нацбезпеки, а заодно, як кажуть, ще й партнером по бізнесу. Тетяна Чорновол його давній друг (а може і більше) і завжди готова кинутися заради Пашинського грудьми на амбразуру. Керівник сайту "Інформаційне опір" Дмитро Тимчук тісно пов'язаний із силовими структурами, яким такі законопроекти явно до душі.

До речі, нікого не бентежить, що автори законопроекту самі ж і рекомендували його до прийняття парламентом у першому читанні? Ні, якщо їхня рекомендація не буде враховуватися під час голосування і використовуватися як аргумент "за", то заради Бога. Але якщо все ж таки буде, то... панове, ви взагалі себе чуєте?

Що вони пропонують?

По-перше, дати право слідчим і прокурорам блокувати будь-який сайт на термін до 48 годин без дозволу суду. Щоправда, потім слідчому все одно доведеться йти до суду по дозвів, але час у нього буде

Зобов'язати інтернет-провайдерів за власний рахунок встановити засоби для здійснення блокувань, що вже викликало у них хвилю обурення. А заодно змусити галузевого регулятора створити реєстр, до якого вноситимуть заборонені сайти, і надати йому право карати провайдерів штрафами у розмірі 1-5% від обороту в разі порушення правил.

Скидається на те, що автори законопроекту надихалися досвідом Росії, де вже існує подібна структура - "Роскомнадзор". До речі, у Кремлі теж спочатку створювали його для боротьби з тероризмом, а насправді вийшло, що з інакомисленням

Думки проти

Журналіст Володимир Бойко

"Ідея про позасудові блокування внесена до законопроекту лише з метою відвернути увагу - на стадії першого читання, після бурхливого обговорення її замінять на блокування інтернет-видань лише за рішенням суду, що буде розцінюватися як величезна поступка влади на користь свободи слова.

Суть проекту закону №6688 - це введення нового визначення тероризму, а саме: "здійснення впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади або органами місцевого самоврядування, посадовими особами цих органів, об'єднаннями громадян, юридичними особами". Тобто в разі перетворення цього законопроекту на закон терористом буде вважатися будь-який журналіст або блогер, який, наприклад, стане критикувати Тетяну Чорновол за те, що вона сексуально обслуговує Сергія Пашинського у приміщеннях Верховної Ради. І вже достеменно технологічним тероризмом будуть вважатися публікації про розкрадання в "Укроборонпромі" коштів державного бюджету.

А це означає, що за фактом кожної критичної публікації про діяльність народного режиму СБУ матиме формальні підстави реєструвати кримінальне провадження і звертатися до суду з клопотанням про надання згоди на проведення негласних слідчих дій стосовно автора статті. При цьому запобіжний захід у разі повідомлення журналісту про підозру може бути лише один - утримання під вартою. Оскільки будь-які інші заходи у справах такої категорії заборонені поправками, внесеними до КПК України у 2014 році.

Звісно, жодних масових арештів журналістів та блогерів не буде. Та й чіпляти "антикорупційних" грантоїдів СБУ не стане. Але ті з авторів, хто не має "даху" в європейських або американському посольствах, після кількох викликів до СБУ замисляться, чи варто писати на такі теми, а ті, у кого є "дах" - потраплять під негласне спостереження".

Нардеп від "Блоку Петра Порошенко" Ольга Червакова

"Народний фронт, здається, зовсім злетів з котушок. Вони протискують цей законопроект уже рік. "Здійснення впливу на органи державної влади" - це будь-який громадський контроль або рядовий пікет - в разі прийняття закону будуть тероризмом. А позасудове блокування сайтів - це повернення навіть не до Януковича, а до самого Сталіна! Навіть диктаторські закони 16 січня передбачали необхідність рішення суду для блокування інтернет-ресурсів".

Експерт з кібербезпеки Олег Ваврін

"Мета дуже шляхетна, але насторожують відразу кілька моментів. По-перше, від кібератак це Україну не захистить. Хакери занадто мобільні і атакуватимуть з сайтів-одноденок, про які до певного моменту ніхто і не знатиме.

Другий момент. Автори кажуть, що хвилюватися не варто, оскільки блокування без дозволу суду можливе лише на 48 годин. Але що буде, якщо вирубити інтернет-ЗМІ на дві доби? Або великий інтернет-магазин? Це величезний мінус у грошах, відтік аудиторії, проблеми з рекламодавцями тощо. Ми точно хочемо дати такий важіль тиску в руки кожному слідаку чи прокурору?

І я мовчу, що зараз завиють інтернет-провайдери, яким треба буде встановлювати додаткове обладнання за власний рахунок. Зрозуміло, що відразу після цього підскочуть ціни на інтернет-послуги. Гаразд, хтось скаже, що для діла можна і потерпіти. Але якщо користі не буде, то за що ми маємо платити більше?", - сказав він у коментарі

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення