ЄС просить країни ООН не визнавати анексію Криму

 Лівий берег

Європейський Союз не визнає і далі засуджує анексію Криму Росією як порушення міжнародного права. Про це йдеться в офіційній заяві верховного представника ЄС з іноземних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні.

"Це є прямим викликом міжнародній безпеці, що становить серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає єдність і суверенітет усіх держав", - наголосила Федеріка Могеріні.

Вона також зазначила, що ЄС продовжить дотримуватися політики невизнання, в тому числі за допомогою санкцій. Також ЄС закликає країни-членів ООН розглянути аналогічні заходи відповідно до Резолюції Генасамблеї ООН №68/262.

"ЄС знову висловлює глибоку стурбованість у зв'язку з нарощуванням військової потужності і погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові, включаючи перешкоджання свободі висловлення поглядів, свободі мирних зібрань, свободі релігії і переконань і переслідування осіб, які належать до меншини, зокрема кримських татар.

Особливе занепокоєння викликає запит про заборону діяльності Меджлісу, органу самоврядування кримських татар, як екстремістської організації", - заявила Федеріка Могеріні.

Вона підкреслила, що ЄС закликає до повного дотримання міжнародних стандартів і ретельного розслідування порушень прав людини на окупованому півострові, таких як насильницькі зникнення, тортури й убивства.

"Олег Сенцов і Олександр Кольченко, затримані і засуджені з порушенням міжнародного права, повинні бути негайно звільнені і їм повинно бути гарантоване безпечне повернення в Україну", - додала представниця ЄС.

Вона також закликала надати доступ на півострів міжнародним правозахисникам.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення