Європейський суд визнав Росію винною у зникненні жителів Чечні

 Дождь

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію виплатити 369 тисяч євро родичам шести жителів Чечні, які зникли з 2000 по 2002 рік. Про це в четвер, 11 лютого, повідомляє «Кавказький вузол».

За цей період пропали Іслам Денієв, Мума Бабуев і Руслан Кагерманов. Влада відмовилася розглядати скарги родичів.

У всіх трьох випадках не було проведено ефективне розслідування, йдеться в рішенні ЄСПЛ.

У 2001 році в Грозному порушили кримінальну справу за фактом зникнення Ісламу Денієва. Через деякий час слідство призупинили.

Розслідування відновилося і припинялося дев'ять разів протягом семи років.

Його дружина Еліта Хачукаева розповіла, що в день зникнення Денієв і його друзі виїхали з села Алхан-Юрта в Грозний. Автомобіль зупинили на блокпосту. Потім, за її словами, машину бачили на іншій трасі в супроводі двох військових автомобілів.

«Про це нам розповіли наші родичі, яким ці машини попалися назустріч. Вони нам сказали, що за кермом сидів військовий, а чоловік мій і його товариші перебували в салоні, але вже в якості пасажирів. Це були останні люди, які бачили мого чоловіка», — розповіла Хачукаева.

Через рік після цього слідчі повідомили, що знайшли номер зниклого автомобіля. Потім, як розповіла Хачукаева, в полі знайшли останки підірваної машини і тіла трьох чоловіків.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення