Європі напророкували величезні повені в найближчі десятиліття

Значні території Західної, Центральної і Східної Європи , якщо людство не вживе необхідних заходів, через 30-70 років будуть перебувати під загрозою затоплення через глобальне потепління. Такий прогноз міститься в доповіді Європейського агентства з навколишнього середовища.

Агентство вперше провело глобальний моніторинг стану водних ресурсів Європи і склало прогнози щодо затоплення територій на континенті. Кліматологи вважають, що до 2050 року економічний збиток від повеней збільшиться у п'ять разів, а до 2080-го — у 17. Серед територій, що знаходяться під загрозою, називаються низинні райони, розташовані в долинах великих річок (насамперед Рейну і Дунаю).

За останні сто років у Європі знищено 90 відсотків заплав, які під час повеней захищають нижче за течією річки регіони від надлишку води. Прогноз заснований на аналізі попередніх повеней, збереженні темпів глобального потепління і відсутності заходів по боротьбі з ним. Вчені представили наступні дані

В період між 1980 і 2010 роками в 37 європейських країнах було зареєстровано 3563 повеней. Найбільше число лих сталося в 2010-му (321 повінь в 21 країні).

Найбільше потерпілих було в Італії (6,7 мільйона чоловік, або 11 відсотків населення), а найбільше постраждала Угорщина (1,8 мільйона чоловік, 18 відсотків площі).

З плином часу від катастрофи будуть страждати все більше людей і територій.

Вчені пропонують комплексне рішення проблеми повеней в Європі. З одного боку, воно включає в себе боротьбу з глобальним потеплінням, з іншого — відновлення природної екосистеми водойм і річкових заплав.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення