Юлія Татік: робота НАБУ, ВАКС та САП є неефективною

Ефективність роботи антикорупційних органів є недостатньою та залишає бажати кращого. Про це в етері програми «The Guest» на каналі Obozrevatel-TV сказала президентка Адвокатського об’єднання «Всеукраїнська асоціація адвокатів» Юлія Татік.

На фото праворуч: Юлія Татік

На фото праворуч: Юлія Татік

«Сьогодні у суспільства є певний запит на боротьбу з корупцією. Він був завжди, але сьогодні він особливо гостро і гучно лунає до створеної системи: НАБУ, САП та ВАКС. І в людей виникає питання: «Чому усі ці структури вже створені та працюють, а результату досі немає?». Ми реально не бачимо вироків. Діяльність НАБУ, САП та ВАКС призвела за увесь цей час до 14 дійсних вироків, з яких: 6 – обвинувальних вироків; 1 – виправдувальний, а всі решта - за угодою зі слідством. Тобто з 14 ми маємо лише шість вироків. Це дуже мало», - впевнена адвокат Юлія Татік.

Адвокат додала, що загалом за наслідками роботи НАБУ за 5 років винесено лише 38 вироків з більше як 800 проваджень.

«Якщо ми говоримо про ефективність будь-якої системи з подолання корупції, то звісно, вона повинна відображатись у фактах. Скільки б ми не говорили про те, яка кількість зареєстрованих проваджень, скільки скеровано обвинувальних актів до суду, це все – просто слова, якими ми не можемо оперувати. Ми можемо застосовувати для оцінки ефективності їх роботи лише кількість чинних вироків та дійсних покарань топ-чиновників», - каже адвокат.

За словами Юлії Татік, сьогодні ми не бачимо справжньої боротьби із топ-корупцією, реальних вироків щодо найвищих посадовців держави немає, а НАБУ, САП та ВАКС насправді протистоять переважно адвокатам та фізичним особам.

«Згідно звіту НАБУ за друге півріччя 2019 року, найбільша кількість людей в статусі «обвинувачений» - це зовсім не чиновники категорії А (11 осіб) або вищі посадові особи держави ( 8 осіб), а це переважно адвокати та фізичні особи (200 чоловік)», - каже Татік.

Адвокат зазначила, що станом на 31 січня 2020 року до Вищої ради правосуддя щодо суддів ВАКС було подано 18 дисциплінарних скарг. За результатами їх розгляду рішень про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності не приймалося. За словами юристки, адвокатська спільнота вбачає в цьому не бездоганність роботи суддів ВАКС, а певне підігрівання суддям ВАКС.

«Сьогодні нікого не здивуєш обшуками в адвокатських об'єднаннях. Усталеною стала практика, коли грубо порушуються положення статей 22-23 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" в частині адвокатської таємниці та гарантій адвокатської діяльності. Це порушує не тільки права адвокатів, а й їх підзахисних, позбавляє права на захист і справедливе правосуддя. Таке кричуще нехтування правами адвокатів аж ніяк не додає Україні балів як країні, яка позиціонує себе цивілізованою європейською державою. Адже характерною рисою такої держави є, в першу чергу, верховенство права. Закон і порядок в усьому. Кожен орган в межах своєї діяльності повинен керуватися виключно законом, а не своїми внутрішніми переконанням», - резюмувала Юлія Татік.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення