Катастрофа Boeing 777: Експерти Bellingcat встановили причетних до транспортування "Бука"

 Дождь

У доповіді Bellingcat говориться, що 17 липня 2014 установка «Бук» була перевезена на вантажівці з Донецька в Сніжне, а потім своїм ходом вирушила на південь від Сніжного. Звідти, близько 16:20 за місцевим часом була запущена ракета, що збила літак «Малайзійських авіаліній», інформує "Дождь"

Автори доповіді запевняють, що помічений в районі Сніжного «Бук» - російського походження. Згідно з висновками Bellingcat, комплекс, численні фотографії якого були зроблені на території України, перебував до цього в складі п'ятьдесят третій зенітно-ракетної бригади, що дислокується неподалік від Курська.

У доповіді установка умовно іменується «Бук 3х2» - по напису на правому борту. За даними Bellingcat, схожа на «Бук 3х2» машина була в складі військового конвою, що прямував з Курська в Міллерово (Ростовська область) у червні 2014 року. В якості доказів ідентичності «Бука» поміченого в районі Сніжного 17 липня 2014 і установки цього ж типу, сфотографованої на території Росії в червні, наводяться кілька фотографій. На знімках з Росії (праворуч) та України (ліворуч), геолокацію яких вдалося підтвердити Bellingcat, на «Буке 3х2» видно схожі навантажувальні маркування, збережені елементи номери і біла фарба на щитку гусениці в одних і тих же місцях.

«У ході вивчення командою Bellingcat безлічі спостережень «Буків» стало ясно, що гумові щитки над гусеницями «Буків» з часом отримують ушкодження, і ці пошкодження створюють унікальний« відбиток пальців », який дозволяє зіставити «Буки» на різних фотографіях. У разі Бука «3х2» і фотографії «Бука» Paris Match в Донецьку щитки гусениць були практично ідентичні », - говориться в доповіді.

У Bellingcat також стверджують, що їм вдалося встановити особи чотирьох чоловік, які могли вести машину, транспортувати Бук «3х2». Інформацію, яка опублікована на сайті експертно-журналістської групи, а також ще неопубліковані дані Bellingcat передав Міжнародної слідчій групі, що розслідує катастрофу MH17.

У вівторок, 13 жовтня, Рада безпеки Нідерландів повинен буде опублікувати доповідь про технічні причини краху «Боїнга». Остаточний звіт Міжнародна слідча група покаже в кінці 2015 року.

Раніше свої версії аварії літака представляв виробник «Буків» «Алмаз-Антей» і Міноборони Росії. Слідчий комітет Росії також завів справу по катастрофі літака в Україні.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення