Кіберзлочинці атакують користувачів WhatsApp - експерт ESET

 CNews

Кіберзлочинці збирають персональні дані користувачів месенджера, розсилаючи повідомлення від особи відомих брендів, серед яких Макдональдс, KFC, Starbucks, IKEA, Zara, Н & М, СПАР, 7Eleven, повідомили CNews в Eset.

"Шахрайські повідомлення в WhatsApp складені англійською, іспанською, французькою, німецькою, португальською та іншими мовами. Користувачеві пропонується заповнити анкету, щоб взяти участь у розіграші подарункового сертифіката на велику суму. Мова обігу та валюта сертифіката варіюються залежно від місця розташування користувача, яке визначається за IP-адресою",- розповіли в компанії.

Серед зразків розсилки, отриманих фахівцями ESET, є, наприклад, ваучери Макдональдс на € 150, подарункові сертифікати ІКЕА І Н & М на $ 500 та інші приманки. При переході по посиланню з повідомлення користувач потрапляє на сторінку опитування, оформлену в стилістиці бренду. Там йому пропонується відповісти на кілька запитань і залишити «для участі в розіграші» персональні дані (ім'я, адреса електронної пошти, номер мобільного телефону та ін.).

Насправді дані будуть використані для підписки на платні SMS-сервіси, установки небажаних програм або подальшого перепродажу, вказали в Eset. У деяких схемах від користувача потрібно переслати посилання на опитування десяти друзям зі списку контактів. На це відводиться обмежений час, ймовірно, щоб користувач не встиг задуматися про доцільність переадресації.

Експерти Eset рекомендують ігнорувати спам в WhatsApp і не вводити персональні дані на підозрілих майданчиках.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення