Київські колектори погрожували українці зґвалтуванням

 7days

На Закарпатті в останні роки з’явилося чимало оголошень про надання кредитів без довідки про доходи. І краяни беруть кредит, не надто задумуючись над умовами, які, виявляється, можуть затягнути в серйозні проблеми.

Така історія трапилася і в Ужгороді. Місцева пенсіонерка вирішила взяти в кредит 2 тисячі гривень у філії однієї з приватних фірм, яка знаходиться в центрі міста, на доволі жорстких умовах: сума боргу збільшувалася щодоби на 2%. При оформленні угоди жінка залишила контакти своїх доньок.

Згодом кредитори почали в доволі жорсткій формі нагадувати їй про повернення боргу. Від них стали потерпати й доньки жінки, які не підписували жодного документа.

– Коли мама брала кредит, ми з Іриною не мали до цього ніякого стосунку, – розповідає потерпіла Світлана. – Кредитори спочатку дзвонили на мобільний телефон сестрі. Звісно, з погрозами. Далі телефонували чоловікові Ірини. Під час однієї з розмов вони навіть поставили йому ультиматум: якщо ваша мати чимшвидше не поверне гроші, то поки ти будеш на роботі, твою дружину… ґвалтуватимуть. Можете уявити його стан після такої заяви?

1 лютого опівдні подзвонили мені. Кредитор, який представився Віталієм, став погрожувати, ображати нецензурними словами. Згодом заявив, що викраде мою доньку зі школи. Наче на підтвердження своїх слів назвав прізвище та ім’я дитини, навіть навчальний заклад, у який вона ходить.

Таких дзвінків з погрозами надходило щонайменше 7–8. Зараз мені лячно відправляти доньку в школу. Навіть їй на мобільний телефон надсилали смс-ки про те, що ми повинні повернути борг. Звідки вони взяли її номер, не можу зрозуміти.

Під час розмови Світлана показує мені на мобільному телефоні повідомлення: «А мамаше привет передай! Или я уже через твою дочь передам лично; солнышко, советую закрыть вопрос до понедельника, а то пожалеешь; Ларису (доньку, – авт.) жалко! Ну, ничего, маме потом своей спасибо скажешь; дура, твоя мать должна больше двух месяцев, а ты права качаешь! Есть ум в голове?»

Намагання Ірини та Світлани пояснити кредитору, що вони не мають жодного стосунку до злощасного кредиту, результату не принесло. Віталій не сприймав жодного аргументу, натомість у грубій формі втовкмачував, що оскільки це їхня мама, вони повинні зробити все, щоби вона повернула борг.

Далі більше. Київські представники фірми стали тероризувати навіть керівництво школи, де навчається донька Світлани. Директор навчального закладу розповіла нашому виданню, що до педагогів почали надходити дзвінки киян, які представлялися працівниками служби безпеки й вимагали надати конфіденційні дані дитини. Особливо дошкуляли класному керівнику і за відмову навіть погрожували їй фізичною розправою. Дівчинка через смс-повідомлення, які надходили на її телефон, стала боятися ходити в школу. З приводу дзвінків зі столиці педагоги написали заяву в поліцію.

Під час телефонної розмови із журналістом «Карпатського об’єктива» Віталій представився працівником служби безпеки кредитної фірми й прокоментував ситуацію: «Доньки допомагали матері оформляти кредит, правда, нічого не підписували, а просто підтвердили по телефону. Є відповідні записи розмов обох сестер. Я їм не погрожував, а просто хочу, щоби їхня мати повернула кредит, тому й дзвоню до них. Протягом останнього часу вони не відповідають. Їхні дані я знайшов у соціальних мережах. Єлизавета не піднімає трубку вже три місяці. Вона підписувала договір і знала, на що йшла. До цього кредиту вона теж була нашим клієнтом і брала у нас 600 та 1500 грн, які повернула. Питання про кредит пенсіонерки наразі в підвішеному стані. Тепер вона нам завинила 6600 грн. Ми вже готові закрити це питання, якщо поверне лише 4600 грн. Якщо Ірина й Світлана вважають наші дії неправомірними, нехай пишуть заяви в поліцію, а я виконую свою роботу».

Працівники Ужгородського відділу поліції повідомили, що з приводу погроз столичних кредиторів нашим краянам правоохоронці вже зареєстрували кілька заяв. В одному зі звернень як доказова база навіть зафіксовані записи з погрозами. Крім усього, кримінальна поліція встановлює й інші факти, проводить розмови з потерпілими. Згодом зібрані матеріали з доказовою базою будуть направлені в Київ для проведення відповідної перевірки й прийняття рішення.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення