Кінбурнська коса під загрозою знищення: іноземні ЗМІ пишуть про забудову українського заповідника (фото)

Українська влада планує забудувати розкішними будинками територію заповідника, який має дуже специфічну та тендітну екосистему. Мова йде про Кінбурнську косу. Про це повідомляє видання "Sovranità popolare".

Кінбурнська коса є частиною півострова Кінбурн, який є, як туристичним місцем, так і територією, яка приваблює перелітних птахів, з ідеальними кліматичними умовами для їхнього гніздування, сезонного скупчення та зимівлі. У цьому районі можна зустріти близько 300 видів пернатих, таких як рожевий пелікан. У 2001 році рекордна кількість рожевих пеліканів була зареєстрована в Кінбурні. Також між озерами Черніно і Турпашино, в районі села Покровка, зосереджено найбільше скупчення диких орхідей.

Територія півострова є важливим рекреаційним та туристичним центром України. Смуга Кінбурн є частиною Смарагдової мережі - мережі природних територій особливого екологічного значення. Ці території необхідні для збереження флори і фауни в їхньому природному середовищі.

У зв'язку із загрозою знищення місцевою владою унікального заповідника унаслідок забудов, місцеві мешканці звернулися до Президента України Володимира Зеленського:

"Шановний Володимире Олександровичу! До Вас звертаються жителі села Покровка Очаківського району. Наше село розташоване у прибережній зоні національного парку в центрі коси Кінбурн. Торік село увійшло до територіальної громади міста Очаків. А цього літа міська влада оприлюднила новий проєкт генерального плану селища. Він ґрунтується на значному розширенні кордону селища у бік моря з подальшою забудовою території. Однак це не просто територія. Це не пустирі. Це - найбільше в Європі орхідне поле, на якому окрім орхідей росте понад 400 видів рідкісних рослин. Частина з них занесена в Червону книгу України, а деякі в Червону книгу Європи. Це - острів з найціннішим озером, розташованим в середині кефальних озер. Це - берегова смуга Чорного моря та Ягорлицької затоки, яка є центром міграції зимівлі 240 видів унікальних птахів. За розрахунком екологів, в разі освоєння цих земель, непоправні екологічні втрати будуть обчислюватися міліардами гривень".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення