Китай формує антитерористичний альянс

 Радио Свобода

Пакистан, Афганістан і Таджикистан приєдналися до Китаю у військовому альянсі, який має на меті боротьбу з ісламістським екстремізмом. За повідомленням пакистанської армії, військові лідери чотирьох країн зібралися 4 серпня в північно-західній китайській області Синьцзян, щоб офіційно оголосити про координацію своїх зусиль.

Об’єднання під назвою «Чотиристоронній механізм координації та співпраці» має на меті об’єднати держав-членів для боротьби з тероризмом і обміну даними розвідки, додали пакистанські військові.

Пакистан і Афганістан, які є союзниками США у війні з терором, понад 10 років мають проблему насильства з боку ісламістських груп бойовиків, включно з «Аль-Каїдою» й «Талібаном».

У Таджикистані діють місцеві ісламістські бойовики.

Китай протистоїть ісламістам у багатому на нафту регіоні Синьцзян поблизу кордону країни з Пакистаном. Китай також співпрацює з Пакистаном і США як посередник у досі безуспішних мирних переговорях, що мають на меті покласти край 15-річному протистоянню талібів та уряду Афганістану.

Офіційний представник Держдепартаменту США Марк Тонер заявив, що Вашингтон вітає новий альянс як «позитивний» для регіону.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення