Китай планує здійснити першу в історії телепортацію

 5 канал

Група китайських вчених під керівництвом фізика Пан Цзянь-Вея планують провести перший у світі експеримент щодо здійснення квантової телепортації на відстань понад 1200 кілометрів.

Для експерименту вчені планують запустити у червні 2016 року супутник, повідомляє видання Nature News.

Таким чином, фізики сподіваються здійснити квантову телепортацію станів частинок між космосом і наземними станціями. На першому етапі дослідів вчені збираються перевірити надійність криптографічного зв'язку між Пекіном і Віднем, посередником в якій виступить навколоземний супутник. На другому етапі дослідники через супутник планують реалізувати квантову телепортацію фотонів між станціями в Делінхе і в Ліцзяні (або Наньшані).

Відстань між пунктами перевищує 1200 км. Вчені впевнені в успішності експерименту, оскільки квантова телепортація визначена для будь-яких відстаней. У плани вчених входять також досліди з передачі сигналів між Місяцем і Землею.

Зазначимо, що квантова телепортація являє собою передачу квантового стану частинки на відстань. Для цього використовується рознесена пара зчеплених (заплутаних) часток. Відповідно до квантової механіки, навіть у разі віддаленні таких частинок одна від одної вони зберігають інформацію про стан свого партнера.

Перший успішний експеримент з квантової телепортації було здійснено 1997 року. Рекорд з найдальшої квантової телепортації поки належить австрійським науковцям - у 2012 році вони здійснили вдалий експеримент, у результаті якого інформація про стан зв'язаних фотонів була передана на відстань 143 км.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення