Китай запустив перший супутник для вивчення темної матерії

 ТАСС

Китай запустив у космос перший національний супутник для вивчення темної матерії. Про це в четвер повідомило агентство Сіньхуа. Запуск був здійснений з космодрому Цзюцюань в північно-західній провінції Ганьсу за допомогою ракети-носія Changzheng-2D.

Супутник DAMPE (Dark Matter Particle Explorer) вийде на сонячно-синхронну орбіту висотою 500 км і буде вести в космосі спостереження за частками з великою енергією.

Протягом перших двох років апарат буде вивчати весь космічний простір, а потім сфокусується на тих сегментах космосу, в яких, на думку вчених, спостереження темної матерії буде найбільш імовірним. Інформацію з супутника на Землю будуть вивчати більше сотні фахівців.

Як очікується, попередні результати досліджень будуть опубліковані в другій половині 2016 року.

Темна матерія не випускає електромагнітного випромінювання, тому недоступна для прямого спостереження. Однак вона проявляє себе в гравітаційній взаємодії, впливаючи на рух планет, зірок, галактик.

За оцінками вчених, темної матерії приблизно в чотири рази більше, ніж "звичайної". При цьому її існування не вкладається в так звану Стандартну модель - створену в середині минулого століття теоретичну модель створення мікросвіту

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення